POPULARAN POSTUPAK

OTIŠLA NA TRETMAN ZA KOJIM SU SE POMAMILE ŽENE DILJEM SVIJETA PA S TEŠKIM OPEKLINAMA ZAVRŠILA NA HITNOJ Stručnjaci: 'Nemojte to raditi svojoj vagini'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon što je jedna Kanađanka opekla svoje intimno područje u pokušaju "parenja vagine", mnogi ginekolozi su javno upozorili na rizike koje sadrži taj neobični, ali sve popularniji tretman.

Štoviše, slučaj ove 62-godišnje Kanađanke poslužio kao primjer u znanstvenom radu koji je objavljen u časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada.

Spomenuta žena patila je od proširenja vagine te je vjerovala da joj tretman "parenja vagine" može pomoći da izbjegne operaciju. Sam postupak "parenja" sastoji se u tome da žena određeno vrijeme (između 20 i 45 minuta) sjedi iznad posude s vrućom vodom u kojoj je mješavina raznog bilja. Ovaj tretman je sve popularniji u svijetu te ga nude i razni beauty saloni, piše BBC.

Prvi se puta o tom postupku pisalo još 2010., a postao je opće poznat kad ga je preporučio Goop, brend poznate glumice Gwyneth Paltrow. Prošle godine je i američki model Chrissy Teigen na društvenim mrežama podijelila fotografiju tijekom tretmana.

Nadalje, toplice i beauty saloni koji provode ovaj tretman tvrde da se stoljećima koristio u zemljama Azije i Afrike i da je odličan za "detoks" vagine.

No, stručnjaci kažu da postupak može biti opasan i da nema nikakvih medicinskih dokaza o tome da blagotvorno djeluje na žene, da može pomoći s neplodnošću, ili čak olakšati bolove tijekom rađanja.

- Mit je da vagina zahtijeva konstantno čišćenje ili tretmane. Dovoljno je koristiti obični sapun za čišćenje usana. Naime, vagina sadrži dobre bakterije, koje je štite - kaže dr. Vanessa Mackay, glasnogovornica Kraljevske udruge ginekologa.

- Parenje vagine može nepovoljno utjecati na zdravi balans bakterija i pH razina te može izazvati iritaciju, infekciju ili upalu. A može i spalit osjetljivu kožu na rubu vagine - tvrdi Mackay.

Konkretni slučaj nesretne Kanađanke koja se doslovno opekla na tretmanu, zorno predočava koliko je postupak potencijalno štetan. Ta je gospođa na tretman otišla na preporuku "kineskog liječnika" te je iznad kipuće vode sjedila oko 20 minuta, i to dva dana u nizu.

Vaginu pomladila nije, ali je zadobila opekline drugog stupnja i završila na hitnoj pomoći, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42