BOGATI PROTEINIMA I ŽELJEZOM

ŠTO MOŽE ZAMIJENITI TELETINU I JANJETINU ISPOD PEKE? Znanstvenici mjesecima istraživali nutricionističke vrijednosti i stigli do zanimljivog zaključka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.10.2016. u 13:24

Daniela Kittinger chews a cooked tarantula at the 110th Explorers Club Annual Dinner at the Waldorf Astoria in New York March 15, 2014. The club, which promotes the scientific exploration of land, sea, air and space featured catering by chef and exotic creator Gene Rurka. Chef Rurka prepared a variety of dishes featuring an array of insects, wildlife, animal body parts and invasive species. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: SOCIETY FOOD TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3H8W3
Andrew Kelly / REUTERS

Premda će vjerojatno velika većina stanovništva zapadnog svijeta prije odabrati teletinu ili janjetinu ispod peke nego pečene, hrskave skakavce, novo istraživanje pokazuje da bi o tome ipak trebalo razmisliti. Znanstvenici Američkog kemijskog društva mjesecima su istraživali nutricionistiičke vrijednosti i prednosti kukaca kao što su skakavci, cvrčci i neke vrste crva i otkrili da su, u usporedbi s govedinom, puno bolji izvor raznih hranjivih tvari, posebno željeza koje se inače smatra jednom od najvećih prednosti mesa.

Njihova je studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry u srijedu, a istraživanje je provedeno s namjerom da se pronađu različiti izvori hranjivih tvari. Premda već postoji niz studija koje su dokazale visokoproteinsku vrijednost kukaca, novim se istraživanjem stručni tim pod vodstvom dr. Yemisi Latunde-Dade koncentrirao upravo na one tvari koje inače dobivamo iz mesa, prvenstveno željezo.

Željezo je osobito važno za ljudsko zdravlje i velik postotak ljudi pati od manjka željeza u organizmu, a posebno vegetarijanci i vegani zbog čega dolazi do anemije što pak može uzrokovati pad imuniteta, prijevremeni porod i druge ozbiljnije zdravstvene probleme.

Rezultati istraživanja otkrili su da cvrčci imaju najvišu razinu željeza i ljudsko ga tijelo puno lakše absorbira nego kod konzumacije primjerice teletine.

Minerali poput kalcija, bakra i cinka također se lakše absorbiraju konzumacijom skakavaca, cvrčaka ili crva nego teletine.

Latunde-Dada je rekla da rezultati mogli pomoći riješiti problem unosa hranjivih namirnica sve napučenijeg nam planeta. Doduše, mnogim kulturama hrskavi kukci nisu nikakva novost. UN procjenjuje da takvu vrstu hrane konzumira oko dvije milijarde ljudi u svijetu, a više od 1.900 vrsta kukaca smatra se jestivima, piše Daily Mail.

Na Tajlandu se primjerice cvrčci prženi u dubokom ulju smatraju grickalicom ili brzom hranom dok u Meksiku uobičajeni meni čine pržene gusjenice, mravlja jajašca i mravi. U Japanu je normalno naručiti pečene cvrčke ili kukuljice dudovog svilca, a u Brazilu i Kini popularni su prženi mravi.

Izdvajamo