OPAKI VIRUS

STRAH ZBOG EBOLE U Hrvatskoj 18 osoba pod nadzorom, možda su zaražene...

Members of Doctors Without Borders (MSF) wearing protective gear walk outside the isolation ward of the Donka Hospital, on July 23, 2014 in Conakry. A Liberian man has been hospitalised in Lagos with Ebola-like symptoms, but it is not yet clear if he is infected with the killer virus, Nigerian officials said on July 24. Ebola first emerged in 1976 in what is now the Democratic Republic of Congo, and is named after a river in that country. AFP PHOTO / CELLOU BINANI
 CELLOU BINANI/AFP
Sve su osobe u Hrvatsku doputovale iz Afrike, ali ni kod koga se zasad nisu pojavili simptomi

ZAGREB - Prvih 18 osoba u Hrvatskoj stavljeno je pod nadzor zbog epidemije ebole jer su proteklih mjeseci boravili u Africi. Točnije, radi se o 17 pomoraca i radnika na naftnim platformama u Nigeriji te jednom vojniku koji je boravio u mirovnoj misiji UN-a u Liberiji.

Te osobe nisu imale nikakvih simptoma kad su stigle u Hrvatsku, ali je prema naputcima HZJZ-a granična sanitarna inspekcija u Zračnoj luci Zagreb o njihovu dolasku obavijestila nadležnu epidemiološku službu i stavljeni su pod tzv. pasivni nadzor.

'To znači da oni tijekom 21 dana koliko traje inkubacija ebole trebaju pratiti svoje stanje i u slučaju da se pojavi povišena temperatura, glavobolja, kašalj ili malaksalost moraju se javiti epidemiologu koji im je određen. Ako se te osobe u roku od 21 dana ne razbole, onda je opasnost za njih prošla.', rekla nam je dežurna epidemiologinja u HZJZ-u, dr. Goranka Petrović.

Također je dodala da postoji vrlo mala vjerojatnost da bi se te osobe mogle razboljeti od ebole jer nijedna od njih nije bila u kontaktu s lokalnim stanoviništvom Nigerije ili Liberije. Pojasnila je također da bi u slučaju da su epidemiolozi procijenili da postoji objektivna opasnost da se netko od njih razboli odredili tzv. aktivni nadzor koji podrazumijeva da takva osoba svaki dan dvaput mjeri tjelesnu temperaturu i javlja se epidemiologu. No, to u ovom slučaju nije bilo potrebno. Osobe koje su stavljene pod nadzor iz različitih su dijelova Hrvatske, najviše iz Zadarske i Primorsko-goranske županije pa su o tome obaviješteni županijski zavodi za javno zdravstvo koji kontaktiraju povratnike iz Afrike.

Epidemiologinja nam je pojasnila kako čak i da je neka osoba zaražena ebolom tijekom 21-dnevne inkubacije nije zarazna za svoju okolinu. Tek kad se pojave prvi simptomi onda je nužna hospitalizacija. Pacijent se smješta u posebnu sobu/karantenu gdje se provode sve mjere zaštite medicinskog osoblja, a naravno, svaka posjeta takvim bolesnicima nije moguća. Nažalost, zasad liječenje ebole ili cijepljenje nije moguće, no u uvjetima uobičajene zdravstvene zaštite liječenja simptoma bolesti uz pomoć adekvatne terapije preživljavanje je puno veće nego u Africi gdje umire gotovo 90% oboljelih pacijenata.

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je priopćila da se broj mrtvih u najvećoj ikad zabilježenoj epidemiji ebole popeo na 1.145.

U Gvineji je ukupno umrlo 380 ljudi, u Liberiji 413, 348 u Sijera Leoneu i četiri u Nigeriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:55