NOVA ISTRAŽIVANJA

SVE VIŠE LJEKOVITIH SVOJSTAVA KAVE Smanjuje rizik za rak jetre 40%, štiti od Parkinsa, čuva od ciroze...

Sve više istraživanja upućuje na zdravstvene koristi od kave, u rasponu od sprečavanja dijabetesa do smanjenja rizika za oboljenje jetre.

Kava ima vrlo malo kalorija, svega dvije po šalici. No, dodate li joj šećer i mlijeko, broj kalorija drastično se povećava. Po istraživanjima sveučilišta Scranton, kava je prvi izvor antioksidansa u prehrani stanovnika Sjedinjenih Država. Sve drugo je manje zastupljeno. Naglašava se, ipak, da su korisne samo jedna do dvije šalice dnevno. Kava s kofeinom i bez kofeina daje približno istu razinu antioksidansa.

Potencijalne zdravstvene koristi od kave uključuju: zaštitu od dijabetesa tipa dva, zaštitu od Parkinsonove bolesti, od raka jetre, zaštitu za srce. Konzumiranje kave povećava plazmatsku razinu SHBG-a, globulina za vezivanje seksualnih hormona (testosterona i estrogena) koji ima ulogu kod razvoja dijabetesa tipa dva. Studija kaže da postoji „inverzna povezanost“ između konzumiranja kave i rizika od dijabetesa.

Autori studije zaključuju, također, da je veće konzumiranje kave i kofeina povezano s manjom učestalošću Parkinsonove bolesti. Pored toga, kofein u kavi pomaže ljudima koji boluju od parkinsona da lakše kontroliraju pokrete.

Talijanski istraživači otkrili su da konzumiranje kave smanjuje za 40 posto rizik od raka jetre. Redovno pijenje kave smanjuje rizik od primarnog skleroznog kolangitisa (PSC), rijetke autoimune bolesti jetre. Jednako tako, kava za 22 posto smanjuje učestalost ciroze kod alkoholičara, prema studiji Kaiser programa u Kaliforniji. Autori zaključuju da postoji sastojak u kavi koji čuva od ciroze, posebno alkoholne ciroze.

Istraživači s Harvarda tvrde da umjereno pijenje kave štiti srce. Pod umjerenim se smatraju dvije male šalice dnevno.Kava može smanjiti rizik od udara. Pomaže u sprečavanju raka prostate.

Ipak, pretjerano konzumiranje dovodi do neželjenih učinaka. Kofein može dovesti do anksioznosti, kod normalnih osoba i kod onih koje su već patile od tog poremećaja. Kofein se također povezuje sa simptomima depresije i poremećajima raspoloženja. Kod žena može smanjiti izglede da ostanu trudne.

Utječe na poremećaj spavanja i treba ga izbjegavati u kasnijim satima. Pijenje kave moglo bi vam pomoći da ove zime izbjegnete bolovanje. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u posljednjem broju stručne publikacije Annals of Family Medicine, ljudi koji svakodnevno piju kavu ili vrući čaj imaju čak 53 posto manje šanse da u njihovoj nosnoj šupljini obitava bakterija Staphylococcus aureus, tzv. zlatni stafilokok otporan na meticilin. Zadržavanje te bakterije u nosnoj šupljinji inače povećava za četiri puta rizik za razvoj infekcije otporne na antibiotike. Ključ je u temperaturi: hladna pića i napici neće uništiti tu otpornu bakteriju, ali vruća hoće.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:11