STIŽE BACILLUS CEREUS

TikTokom se šire upozorenja da vas riža može otrovati ako jedan dan stoji izvan hladnjaka. Sad su pitali i stručnjake, nije laž

Rižoto; ilustracija

 Brent Hofacker/alamy/alamy/profimedia/Brent Hofacker/alamy/alamy/profimedia
Krivac je bakterija Bacillus cereus koja se razmnožava u ekstremnim uvjetima, a godišnje trovanje njome prijavi 63 tisuće Amerikanaca

Društvenim se mrežama posljednjih dana sve više šire snimke na kojima korisnici upozoravaju druge da nikad ne jedu odstajalu rižu jer bi se od toga mogli ozbiljno razboljeti. Iako su takve situacije rijetke, piše Consumer Reports, stručnjaci ističu da upozorenja nisu besmislena te da riža koja je jedan dan odstajala na sobnoj temperaturi - kao i brojni drugi ugljikohidrati - doista može izazvati zdravstvene probleme.

O.K., treba odmah reći da su takve situacije rijetke te je puno veća mogućnost da se otrujete mesom, no u ugljikohidrate tijekom rasta često dospijeva bakterija Bacillus cereus koja živi u zemlji i vodi, a ako dospije u rižu, na njoj ostavlja spore koje joj pomažu da preživi prilično ekstremne uvjete, posebno sušu i visoke temperature.

Prema rezultatima istraživanja objavljenih u američkom časopisu Food Control, analize raznih vrsta ugljikohidrata, među kojima i kvinoje i tjestenine, pokazale su da je bakteriju najčešće moguće naći upravo u riži.

Umirujuća statistika

"U pravom trenutku i pravim uvjetima bakterija se može razmnožiti, postati vrlo aktivna te kod čovjeka izazvati mučninu kao posljedicu trovanja", kaže Jasna Kovac, profesorica i stručnjakinja za sigurnost hrane s Penn State sveučilišta.

Ako čovjek pojede hranu u kojoj je takva bakterija aktivna, u razdoblju od sat do pet sati nakon konzumacije može mu postati iznimno loše te može povraćati, imati grčeve i proljev koji mogu trajati i do 18 sati.

Ipak, umirujuća je statistika koja kaže da su slučajevi trovanja tom bakterijom mnogo rjeđi nego trovanja nekim drugim bakterijama. U Sjedinjenim Američkim Državama godišnje ima 63 tisuće takvih slučajeva u odnosu na 1,35 milijuna slučajeva trovanja te čak 420 smrti uzrokovanih salmonelom.

U pravilu, trovanje ovom bakterijom uglavnom je blago, iako bebama i maloj djeci može izazvati ozbiljne probleme, no potrošači, ako prate upute i dobro skladište hranu, mogu biti prilično sigurni.

Sobna temperatura

Da bi se čovjek doista otrovao Bacillus cereusom, trebao bi u organizam unijeti jako puno ove bakterije, što se može spriječiti ako se s namirnicama pravilno postupa nakon kuhanja.

Naime, do trovanja Bacillus cereusom obično dolazi u situacijama u kojima kuhanu rižu ili druge ugljikohidrate predugo držimo na sobnoj temperaturi, što, kako pojašnjava Ben Chapman, stručnjak za sigurnost hrane na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, pomaže razmnožavanju bakterije.

Zbog toga se savjetuje da se kuhana riža obvezno stavi u hladnjak najkasnije dva sata nakon kuhanja, a ako je na sobnoj temperaturi stajala dulje, preporučuje se baciti je. Ona riža koju ste na vrijeme stavili na hladno, u hladnjaku slobodno može stajati tri do četiri dana.

Kod podgrijavanja riže savjet je zagrijati je na najmanje 74 stupnja Celzijeva jer će to ubiti bakteriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 08:53