NADA ZA OBOLJELE

‘IMAMO LIJEK KOJI POBJEĐUJE HIV, A KAKO JE JEFTIN, BIT ĆE DOSTUPAN I SIROMAŠNIMA!’ Danski znanstvenici na pragu senzacionalnog otkrića

Danski znanstvenici uvjereni su da su na pragu pronalaska lijeka protiv HIV-a, virusa koji prouzročuje AIDS . Kliničkim ispitivanjima upravo se testira “nova strategija” liječenja kojom se HIV odvaja od ljudskog DNK i trajno uništava imunološkim sustavom.

Ovaj bi lijek, uspije li biti toliko učinkovit koliko se zasad pretpostavlja, mogao biti dostupan velikom broju pacijenata jer bi bio jeftin, izvještava Telegraph. Znanstvenici trenutno provode istraživanja na ljudima u nadi da će se liječenje pokazati uspješnim kao i u laboratorijskim uvjetima. To je i razlog što je danska vlada odobrila 12 milijuna danskih kruna za nastavak istraživanja.

Voditelj projekta dr. Ole Sogaard sa Sveučilišta Aarhus kaže da je poanta u tome da pacijentov imunološki sustav prepozna virus i uništi ga. U istraživanju trenutno sudjeluje 15 pacijenata i pokaže li se lijek uspješnim, testirat će se na većem broju pacijenata.

Sogaard naglašava da ovaj lijek nije isto što i preventivno cijepljenje te da će i dalje biti potrebno podizati svijest o odgovornom seksualnom ponašanju i upotrebi čistih igala kod narkomana kako bi se prevenirala zaraza HIV-om.

Prednost novog lijeka bilo bi to što se ne bi trebao konitunirano koristiti, kao što je slučaj s postojećom terapijom koja je doživotna, a bitno bi se smanjila i potrošnja za liječenje zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:47