RENT A VEGAN BUDDY

Želite postati vegan? Unajmite si prijatelja životinja!

Šest Hrvata dio su jedinstvenog projekta u Hrvatskoj. Oni će vam reći gdje u gradu popiti kavu i kako kuhati ‘veganski’
 Damir Krajač/CROPIX

Imaš rok od 48 sati da postaneš vegan, u suprotnom ti dolazimo na vrata - našalio se Vedran Romac, jedan od volontera zagrebačke udruge Prijatelji životinja kojega si možete - unajmiti.

Vedran i još petero njegovih kolega na raspolaganju su svim građanima zemlje kao “vegan-kompići”, odnosno, onaj tko želi postati vegan te pritom želi ili treba pomoć osobe koja je iskusna u veganstvu, nekoga od njih može si “unajmiti”. Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, nazvanom Vegan Buddy, a u samo desetak dana od pokretanja projekta već su svi vegan-kompići iznajmljeni.

Besplatan najam

Naime, uobičajnu prehranu učimo tijekom odrastanja, a veganskoj nas ne uči nitko.

- Javljaju se ljudi iz čitave zemlje, i u budućnosti bismo htjeli da vegan-kompića bude i po ostalim gradovima u zemlji - kažu Buddyji.

Na listi vegan-kompića za sada se nalaze Gordana Hećimović, Vedran Romac, Ljiljana Čanković, Jelena Lazić, Mariana Cerovečki i Alen Crnčan, svi različitih profesija i u rasponu godina od 18 do 38. Gordana koja je voditeljica projekta naglašava da onaj tko nije barem dvije godine vegan, ne može biti vegan-kompić.

- Oni koji nas žele “unajmiti” prijave se preko formulara na internetskoj stranici Prijatelja životinja, odredimo tko bi kome najbolje odgovarao i započinje druženje - pojasnila je Gordana, odgovarajući nam da je “najam” u potpunosti besplatan i da oni koji žele pomoć uopće ne moraju biti članovi udruge Prijatelji životinja.

Inspiracija je došla iz Engleske i Austrije, s time da su mentori ovdje dostupni svojim štićenicima koliko god dugo žele.

- Odnos između mentora i štićenika određuje štićenik. Netko će željeti da kontaktiramo samo preko e-maila, drugi će htjeti popiti kavu, a treći će trebati asistenciju prilikom kuhanja ili zajednički šoping - objašnjavaju.

Prelazak na vegantsvo nije “rez” već proces, upozoravaju vegan-kompići, jer mijenja život na razne načine, a počinje se prehranom. Literatura o veganstvu ne uči te kako ispohati tofu, a da ne ispadne tvrd ili da tofu i slične “zamjene” za meso uopće nisu potrebne u prehrani, već se koriste kao “mentalni nadomjestak”.

- Moja prva soja završila je u smeću - prisjetila se Gordana svog kulinarskog umijeća otprije 17 godina.

Nije tako skupo

- Moji su seitani bili žilavi i grozni - dodala je Ljiljana, čija vegetarijanska prošlost seže otprije 20, a veganska otprije sedam godina.

Nigdje u knjigama niti ne piše da vegani smiju jesti, primjerice, popularne Krašove Ledene kocke i još mnoge kupovne slatkiše, kao i da prelazak na veganstvo ne znači da pušač mora prestati pušiti, iako to ne bila loša ideja.

- Načelno, uvozne su cigarete testirane na životinjama, a domaće nisu - otkrila je Mariana Cerovečki, najmlađa u društvu, ali s dugačkim vegetarijanskim te veganskim stažem. Jedna od omiljenih navika Hrvata je ispijanje kava u kafićima. Mora li se vegan toga odreći?

- U početku sam znao , onako iz navike, naručiti kavu s mlijekom. Onda skočiš “ne, čekaj, može ipak duža bez mlijeka”... - ispričao je Vedran, iako mnogi vegani sa sobom na kavu nose male bočice sa svojim “mlijekom”.

- Kavu sa sojinim mlijekom imaš u Kinu Europa - otkrila je Mariana, a upravo taj i slične dragocijene savjete dijele svojim štićenicima. O veganima i veganstvu popis predrasuda je podugačak, a jedan od njih je da je taj način prehrane najskuplji.

- Hranu kupujem u većim trgovinama mješovite robe, a ponuda je dobra i u drogerijama... Odlazim na tržnicu, a tek vrlo rijetko u biotrgovine - opisao je Alen. Veganstvo zagovara, iako i ne “naređuje”, korištenje sezonskih namirnica.

To je, složili su se svi, a složila bi se i svaka domaćica, najjeftinije kuhanje.

Korisnik iz Pule: Moj me kompić podučava svemu virtualnim putem

Puljanin Želimir Rakić zbog zdravstvenih je razloga, priča, prije dosta godina prešao na vegetarijansku prehranu, a sada se odlučio na korak dalje. Jedan je od prvih koji je “unajmio” vegan kompića, a kako ne stanuje u Zagrebu, sa svojim se buddyjem druži virtualno.

- Napredujemo velikim koracima, sada mi je mnogo lakše jer vegantsvo je široko područje i sada dobivam mnogo preciznije odgovore.

Važno je da ti netko pojasni kako vegansku prehranu učiniti kompletnom, kako je organizirati, i u krajnjoj liniji, kako organizirati sebe i pronaći vremena za kuhanje - ispričao je štićenik Želimir.

Dodao je kako je u gradu poput Pule jednom vegetarijancu ili veganu baš svaka pomoć dobrodošla, jer, upozorava, s pogrešnim se informacijama ili uz nedostatak informacija čovjek “lako upeca na krivo veganstvo ili vegetarijanstvo”.

- Zbog nekompletne ishrane počnu prvo glavobolje, a onda i anemija... Buddyji su posebno potrebni onima koji nemaju vremena proučavati veganstvo, oni su poput prečaca. Čovjek ne mora na sebi eksperimentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:11