SLAVLJE JOSIPA ANELIĆA

FOTO: JEDAN OD NAJSTARIJIH HRVATA PROSLAVIO SVOJ 105. ROĐENDAN Rođen je još u doba Austro-ugarske, a ovo je njegova životna priča

Josip Anelić iz Malog Lošinja proslavio je 105. rođendan. Posjetili su ga obitelj, umirovljenici i političari
 Facebook "Grad Mali Lošinj"
 

Josip Anelić iz Malog Lošinja proslavio je 105. rođendan, što ga čini najstarijim stanovnikom otoka Lošinja, ali i jednim od najstarijih ljudi u Hrvatskoj.

Iz Grada su se proslavom pohvalili na službenoj Facebook stranici, a na fotografijama se vidi da je 105. proslavio s obitelji, prijateljima, Udrugom umirovljenika i predstavnicima Grada.

Anelića su posjetili i ministar turizma i nekadašnji gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli te aktualna gradonačelnica Ana Kučić sa suradnicima koji su slavljeniku donijeli i tortu.

Anelić je rođen 19. ožujka 1913. godine u Gradiški, mjestu kraj Ustrina na otoku Cresu, a u svom radnom vijeku radio je kao skladištar u Cresu, motorist na ribarskom brodu poduzeća "20. april", mehaničar u tadašnjoj Tvornici ribljih konzervi "Kvarner" na Rujnici. Umirovljen je 1973. godine, s 42 godine radnog staža.

Kada je prije dvije godine slavio 103. rođendan, portal Otoci.net otkrio je još neke detalje o njegovu životu. Roditelji Marija i Anton bavili su se poljoprivredom i ovčarstvom, a imao je i dvije sestre, Mariju i Anu.

- Rođen u sumrak Austro-ugarske monarhije, većinu djetinjstva i mladosti proveo je za talijanske okupacije otoka, te je pohađao školu na talijanskom jeziku, dijeleći školske klupe s i po pet godina starijim učenicima - takva su bila vremena. Anelići su bili siromašna obitelj, te je i Josip, po domaću - Osip, zarana morao u svijet rada, na brod, tada još pogonjen snagom vjetra. Tri godine proveo je u ratnoj mornarici, javio je prije dvije godine portal Otoci.net.

Poslije rata, dvije godine živio je u Cresu i radio kao skladištar, a potom se nastanio u Malom Lošinju. Bio je motorist na ribarskom brodu "Greben" poduzeća "20. april", a nakon petnaest godina tog posla, sljedećih petnaest proveo je kao mehaničar u ondašnjoj Tvornici ribljih konzervi "Kvarner" na Rujnici.

- Iako sam išao u penziju 1973. godine, s 42 godine radnog staža, penzija je slaba, žalio se tada Anelić.

Inače, njegov djed po majčinoj strani doživio je 104 godine, a djed s očeve strane doživio je 99 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:26