ŽELI BITI SPREMAN

VIDEO: ZA OVOG AUSTRALSKOG 'JUGOSLAVENA' KRAJ JE UVIJEK BLIZU Već 20 godina u dvorištu gradi bunker, no sad su susjedi alarmirali gradsko vijeće

 Screenshot / YouTube
 

‘Ovo je moja hitna pomoć. U slučaju nepredviđenih događaja, ja ću preživjeti. Kad uvjeti na površini postanu nemogući, ja se spuštam ovdje dolje’, priča Jakov Lončarević australskom reporteru Martinu Kingu koji je o njemu snimao prilog za emisiju ‘A Current Affair’, vodeći ga u bunker koji je izgradio ‘za slučaj najgoreg’.

Lončarević je preper (‘preppers’, engl.). On gradi neprobojnu utvrdu, a u nju skuplja stvari za koje smatra da će mu biti nužne u slučaju kataklizmičkog događaja. Kao i svi preperi, tako se sprema za preživljavanje najgoreg.

U emisiji se predstavio kao bivši Jugoslaven koji je godinama čuvao zalihe plutonija. U Australiju je doselio 1979. Živio je u Melbourneu do 1996. kad seli u Minyip, malo mjesto udaljeno 377 kilometara, piše 9news.

U Minyipu je odmah kupio građevinsko zemljište i posljednjih 20 godina proveo je gradeći atomsko sklonište, četiri metra ispod zemlje. Tvrdi da je, kako bi došao do ovog stadija, iskopao oko 40.000 kanti zemlje, potrošio oko 2.500 vreća betona, oko 40 tona recikliranog čelika i 20 tona drva.

Lončarević kaže da ima dovoljno zaliha hrane i ostalog da preživi dvije godine u bunkeru ako izbije rat. Između ostalog, to podrazumijeva 900 kg šećera, 200 kg riže i sušenog graha, 6.000 litara vode, 40 kg praška za pranje, 200 pari čarapa, 200 gaća, 100 majica s kratkim rukavima i 120 kg meda.

Međutim, premda je spreman za nuklearni rat, nije bio spreman na rat sa susjedima. Štoviše, tu je bitku već izgubio.

Susjedi su se žalili gradskom vijeću na Lončarevića i vijeće mu je izdalo zahtjev da prestane graditi. Njegova prva susjeda, medicinska sestra, požalila se da je vrijednost njezinog posjeda naglo pala jer nitko ne želi živjeti kraj čovjeka koji se sprema na nuklearni rat. ‘To je neugodno, frustrirajuće i jednostavno pogrešno’, rekla je.

Njezini svekar i svekrva, koji žive dvije kuće dalje, u emisiji su rekli da se kuća transformirala iz male, ugodne, drvene kućice u zdanje koje podsjeća na ruske vojne objekte. Stoga ne čudi da su susjedi zaratili s Lončarevićem.

‘Živi i pusti druge da žive, do neke mjere… Primjerice, moja se djeca puno bave sportom. Jedan je dan sin prejako puknuo loptu, ali se previše bojao ići do susjeda zamoliti ga da mu vrati loptu. Drugi put ga je otjerao s posjeda. Želim da mi se djeca osjećaju sigurno’, rekla je susjeda.

A što Lončarević kaže na žalbe susjeda? ‘Susjedi će se smiriti, imam ja lijek za njih. I nije sladak’, rekao je Kingu.

Video u cijelosti možete pogledati na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40