EMOTIVNI NASTUPI U MIMARI

Ima opasnu bolest, ali kad stane na pozornicu, Agata (7) je zvijezda

 Boris Kovačev / CROPIX
 

- Što reći, trenutačno se osjećam kao da bih mogla nositi čitavu kuglu zemaljsku na jednoj ruci - rekla nam je profesorica violine Renata Novoselec neposredno nakon jučerašnjeg koncerta “Violinmusic4all” u Muzeju Mimara.

Na koncertu su nastupili izvođači i izvođačice s kojima je predano radila posljednjih mjeseci. Riječ je o gluhim i nagluhim osobama, kao i o osobama s invaliditetom, a Novoselec je kroz višegodišnji rad razvila posebnu metodu učenja i sviranja violine, koja gluhim osobama približava glazbu i osjećaj zvuka.

Prolaze ih trnci

- Violina je zahvalan instrument za njih, jer osjećaju njezine vibracije na ključnoj kosti i na ramenu. Njezin zvuk trese kosti, krv, kožu, i tako oni osjećaju glazbu. Govore mi kako osjećaju trnce dok sviraju. Ovdje je danas bio i jedan maestro iz Kuvajta, violinisti su ga oduševili i kaže mi kako nije mogao vjerovati što čuje - prenijela nam je dojmove s koncerta Novoselec.

- Glazba je univerzalna, pripada svima. O tome sam razmišljala dok sam razvijala svoju metodu učenja - ističe Novoselec, koja ne otkriva mnogo o ovoj ekskluzivnoj metodi učenja koju je, kaže, “iščupala iz srca”, a sada s njome želi osvojiti svijet te približiti glazbu onima koji o tome nisu mogli ni sanjati.

Boris Kovačev / CROPIX

- Ja nisam imao tremu, iako mi je lakše nastupati s bendom, jer ovako sam samo ja u krupnom planu. Zato mi je bilo malo napeto, ali pozitivno napeto. Tek sam prije mjesec dana počeo učiti violinu i njezini tonovi me hipnotiziraju. Osjećam vibracije na ramenu, tako sviram - pojasnio nam je jedan od izvođača, Angelo Naumovski, kojega bi se šira javnost mogla sjećati iz nastupa na “Supertalentu”, kada je sa svojim bendom Deaf Band Dlan napravio spektakl i oduševio žiri.

- Ja osjećam glazbu kroz prste i kroz vrat. Čak mi je ljepše osjetiti glazbu kada skinem slušni aparat. Kroz vibracije mogu svirati i bas gitaru, kao i bubanj, ali treba ga jako udarati. Ja sam učiteljica u vrtiću, radim s djecom s posebnim potrebama i želim svirati i s njima te ih naučiti da uživaju u glazbi - rekla nam je izvođačica Lemary Vuletić (27). U Mimari su nastupali i Martina Marić (25), Antonia Čerkuć (26), Agata Ribić (7), Đurđica Šakić (41) te Nedeljko Feljan (49). Publiku je posebno oduševila najmlađa članica ansambla, Agata Ribić, koja ima nasljednu metaboličku bolest, fenilketonuriju, zbog koje mora jako paziti na prehranu. Ona čuje i nema mentalnih oštećenja, a violinu uči svirati u terapijske svrhe. Naime, tijekom vježbanja je glazba toliko obuzme da zaboravi na sve druge probleme.

Boris Kovačev / CROPIX

Cijeli svijet

Sljedeći korak entuzijastične ekipe koja se okupila oko umjetničko-glazbeno-istraživačkog projekta Renate Novoselec jest postaviti temelje Instituta Violinmusic4all, koji će okupljati ljude iz cijeloga svijeta; gluhe i nagluhe, slijepe i slabovidne, te one s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Ideju Renate Novoselec i Europskog art centra Jastrebarskog prepoznala je i Iva Šalamon Reškovac iz tvrtke Art hill, Damir Jelinić te Ivana Stavljenić iz tvrtke Green and more. Oni su ujedno i začetnici Instituta Violinmusic4all.

Boris Kovačev / CROPIX

- Polaznike će u najvišim umjetničkim nastojanjima i dosezima povezivati i ujediniti glazba, a program Instituta će za sve njih biti doživotno besplatan, i to uz podršku pokrovitelja i sponzora te sredstava iz fondova EU. Ideja je da se gluhe i nagluhe violiniste također uči i metodama sviranja violine, tako da oni mogu prenositi svoje znanje drugim osobama koje ne čuju - rekla je Ivana Stavljenić, voditeljica brand strategije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:39