REPLIKA

Nevenka Baran: ‘Uhvatila me panika. Tko će skrbiti o djeci ako suprug i ja završimo u bolnici...‘

U studiju je gostovala i Nevenka Baran, sutkinja i majka blizanaca s teškim oštećenjima koja je uslijed pandemije ostala bez kućne njege za djecu
Nevenka Baran

Pandemija je zatekla sve, no prilagodba na nove okolnosti ipak je najteže pala onim najranjivijima - osobama s invaliditetom, gluhim osobama ili pak starijim i nemoćnima koji, zatvoreni u domovima, mjesecima ne mogu vidjeti najmilije.

"Situacija u domovima iznimno je teška, posebno u okolnostima u kojima ne znamo koliko će ona dugo trajati. I dalje zaprimamo prigovore korisnika domove, gdjekad i onih koji su pokretni i nisu u stacionaru, ali im nije dopušten izlaz čak niti na zajedničko dvorište. Mislim da je ovdje iznimno bitno izabrati fleksibilan pristup, a preporučili smo i da se u situacijama u kojima je riječ o umirućim članovima obitelji ipak dopuste iznimke i omoguće posjeti", rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović koje je bila gošća emisije Replika Hanza Medije.

U studiju su gostovale i Nevenka Baran, sutkinja i majka blizanaca s teškim oštećenjima koja je uslijed pandemije, zbog činjenice da joj je suprug imao visoku temperaturu, ostala bez kućne njege za svoju djecu, kao i Lina Beusan, socijalna radnica iz Saveza gluhih i nagluhih osoba grada Zagreba.

"Kad je postalo jasno da zbog temperature supruga moja djeca, inače potpuno ovisna o tuđoj brizi, neće imati skrb ustanove za kućnu njegu, prvi put u životu uhvatila me panika jer sam shvatila da sam ostala bez potpore. Nisam znala odgovoriti na pitanje tko će skrbiti o mojoj djeci ako i suprug i ja završimo u bolnici zbog čega sam željela upozoriti javnost da je neke protokole u ovoj situaciji potrebno prilagoditi", ispričala je Baran.

Beusan je ispričala kako su gluhe osobe ostale zatečene obvezom nošenja maske koja im je velika prepreka u komunikaciji s čujućim osobama, ali su ipak uspjeli isposlovati da se umjesto maski barem u školama nose viziri, kako bi gluha djeca mogla pratiti nastavu. - Imali smo i situacije u kojima bi policija gluhe osobe u izolaciji nazivala na telefon, kako bi provjerila jesu li napustili kuću", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:29