ZA HUMANIJU DRŽAVU

Junakinja Varšavskog ustanka (94) bori se protiv izlaska Poljske iz EU: ‘Ovi nacionalisti nemaju veze s patriotizmom‘

Wanda Traczyk-Stawska na svojim javnim istupima snažno zastupa ostanak Poljske u Europskoj uniji

Wanda je aktivno sudjelovala u vojnim operacijama Varšavskog ustanka

 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

Poljakinja Wanda Traczyk-Stawska je 1939. imala dvanaest godina kad je bomba raznijela kuću u njezinom susjedstvu. U ruševinama je uočila ženu s bebom, koje su pred njezinim očima ubili nacisti. Pet godina kasnije sudjelovala je u Varšavskom ustanku i od tada se borbi za pravdu.

Ovih dana 94-godišnjakinja se ponosi svojom nagradom za građanku godine, a svoj ugled sada koristi u novim poljskim bitkama. Jedna od njih je status Poljske u Europskoj uniji. Kao proeuropsku građanku pozivaju ju da u svojim nastupima podsjeti građane na važnost poljskog članstva u EU.

"Ostanak u Europskoj uniji pitanje je nacionalne sigurnosti. Gdje bismo bili kada bismo napustili Uniju? Znamo kako je izgledala 1939. godina", prisjeća se Wanda i pita se što je u toj situaciji patriotizam.

"Patriotizam kojim se diče ovi nacionalisti nema nikakve veze s pravim patriotizmom. Istinski patrioti oni su koji razumiju što je dobro za njihovu zemlju. Patriotizam znači pobrinuti se za sigurnost naroda. Bismo li bez Unije bili jednako sigurni?"

Wanda je za vrijeme rata ostala bez roditelja i kao maloljetnica se brinula za svoje mlađe sestre. Strahote rata koje je preživjela, uključujući njemački koncentracijski logor, potaknuli su ju na cjeloživotnu borbu za ljudska prava.

Posebno je posvećena borbi za prava djece pa joj je teško gledati scene ugrožene djece migranata na granici s Bjelorusijom. "Nemamo pravo dijete ostaviti u opasnoj situaciji. Način na koji se odnosimo prema djeci na granici po meni je sramotan", kazala je Wanda.

U svojoj dugoj aktivističkoj karijeri borila se i za prava LGTBQ zajednice, a posebno za ravnopravnost žena. I ta je tema u Poljskoj ovih dana u fokusu, nakon što je umrla mlada trudnica. Nosila je fetus koji se nije mogao razviti, no liječnici su zbog novih, postroženih zakona protiv pobačaja, odbili izvesti abortus i čekali su da plod umre prirodnim putem. Tad je za trudnicu već bilo kasno.

"Razlozi zbog kojih je umrla mlada trudnica opasan su zločin protiv žena. Postavljaju i opasan presedan za budućnost. Ako država ne intervenira, situacija će se dodatno pogoršati, a žene će nastaviti umirati", kazala je ova 94-godišnjakinja.

Wanda je završila psihologiju i pedagogiju, a trideset je godina radila s djecom s poteškoćama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24