ŽIVOT NE STAJE

MLADA MAMA MATEA U JEKU EPIDEMIJE MORA NA KEMOTERAPIJE Njezina priča otkriva zašto je važno da svatko ostane doma: 'Ne mogu pauzirati liječenje'

Matea Aladrović Krajnović
 INSTAGRAM
 

Nikad nije zgodan trenutak da vas epidemija novog virusa izbaci iz svakodnevice, zakomplicira vam život, udari vas po financijama gdje ste ionako tanki te vas prisili da potpuno drugačije iskonstruirate svoje dane.

Oni koji su "samo" prisiljeni stajati kod kuće, raditi od kuće i povremeno skoknuti do trgovine vjerojatno žale za slobodom, šetnjama, izlascima, treninzima i druženjima. Bez maski i dezinficijensa, dok su savršeno ležerni provodili vikende gdje god su htjeli. Bez straha, što je i najvažnije.

Jer bili vi panično oprezni zbog mogućnosti da se zarazite ili pak arogantno samouvjereni, u primisli ostaje činjenica da je od koronavirusa u svijetu preminulo gotovo 75 tisuća ljudi. Zamislite sad da ste u rizičnoj skupini. I to onoj najrizičnijoj.

Matea Aladrović Krajnović je 31-godišnjakinja iz Slavonskog Broda koja se već četiri godine bori s karcinomom. Rak dojke dijagnosticiran joj je 2016., a nakon dvije godine vratio se na jetru i kosti. Nije to očekivala, kaže Slobodnoj Dalmaciji, nije joj bilo ni na kraj pameti da će se teška bolest vratiti. A dok vlada "ugroza", kako nam vole reći iz nadležnih institucija, Matea je posebno oprezna.

- Bogu hvala, ne trebam često u bolnicu, pogotovo sad za vrijeme korone. Tek sam prije tjedan dana vidjela kakva je situacija, inače mi je terapija jednom mjesečno. Idem u Zagreb na injekcije i venozno primanje kiseline za kosti. Saznala sam, nažalost, da terapija ne djeluje i da ću morati na kemoterapije - govori ova nevjerojatno pozitivna mlada mama.

Život ne može stati

Matea ima kćerkicu Paulu. Kaže da su suprug i ona blagoslovljeni, a malena je sastavni dio njezina angažmana na društvenim mrežama. Poruke inspiracije onima koji ih najviše trebaju, kao i nepresušni optimizam izviru iz svake njezine objave.

- Paula je svjesna što se događa. Nije u strahu, ne širimo paniku zbog epidemije i učim je da nam ništa ne pomaže ako smo negativni. Proći će. Imamo dvorište i to nam puno znači, da možemo boraviti na svježem zraku - kaže Brođanka.

No zbog situacije koja je zavladala posljednjih tjedana Matein život, kao i životi onkoloških pacijenata kojima je potrebna bolnička terapija, ne može stati. Dok nekima ograničenje kretanja teško pada zbog čiste komocije, ona iskreno govori kako je onkološkim pacijentima.

- Ne možemo pauzirati terapije. Neke su stvari odgođene, poput snimanja, CT-a, ali voljela bih kad bi svaki pacijent imao uvjete za liječenje. Uspjeli smo nekako sve riješiti, imam divnu doktoricu kojoj vjerujem - kaže Matea koja preko društvenih mreža šalje jasnu poruku: ostanite doma.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

U nedjelju sam preselila u bolnicu, pa"moram"napisati post,sebi za dušu. Mozda i Vama pomogne u patnji,da osvijestite da nikada niste sami. Dobro sam, i vjerujem da ce biti sve u redu ali teska situacija u kojoj sam osjetila strah. U svojoj prici o raku nisam pisala da imam herniju diska, bol iz kicme mi je poceo oduzimati nogu i nisam mogla hodati. Nije mi dovoljan rakonja,mogu ja jos dijagnoza prihvatiti. Zavrsila sam u pelenama zadnja dva tjedna,danima sam lezala u krevetu bas u periodu kad moje dijete krece u malu skolu. Moja Paula s tatom za ruku u nove avanture bez mene.I mislim si kakva teska situacija,koliko me boli dusa. Stanje se pogorsalo,bol je snazna i ne mogu razmisljati, disati ni smiriti tijelo. Odvozi me hitna u bolnicu. Zahvaljujem Bogu sto je moje dijete spavalo kod svekrve tu noc i taj prizor nije gledala. U bolnici mi dolazi slika Isusa i njegove rane,primam 5 uboda u venu i svaka pukne,slabe su i sve me boli.Raspadam se ali mislim si Isuse, za nas ljude trpio si bolove kakve ni jedan covjek nikada nece osjetiti, mogao si odbaciti kriz ali ucinio si to za sve nas.Kolika ljubav,koliko nas volis! Ostavljaju me u bolnici do daljnjega i kirurg mi ponavlja da nema puno pomoci s infuzijom,bolovi ce biti prisutni do kraja zivota. Obitelj je rasirila molitvu,idemo s vjerom i u jutro dolazi kirurg i govori mi:na Vama je odluka,mozemo operirati herniju,metastaze nisu u blizini i izvedivo je,pregledao je nalaze i da obavim razgovor sa svojom obitelji i odlucim. Tu je dosao ogroman strah ali svecenik me utjesio rijecima:"Svecenik sam,ali bojim se zubara,muka mi je na samu pomisao da moram na pregled."Svi smo slabi,imamo svoje strahove i padove,i to je u redu.Ne smijem si prebacivati. Bog ojaca svakoga nakon oluje,nikada nismo sami,treba samo potpuno vjerovati i predati se do kraja u Njegove ruke. Iz tijela ne mozes pobjeci i moras prihvatiti situaciju. Operacija ce biti iduci tjedan,strah nestaje i bol postaje "prihvacena" jer znam uskoro ce nestati. Proslavit ce se Gospodin i vjerujem da cu svjedociti. 6 dana sam bila bez Paule, nisam mogla dozvoliti da me gleda u takvom stanju. Danas je napokon dosla u posjetu i srce mi je puno

Objavu dijeli Matea Aladrović Krajnović (@mateaaladrovic)

- To je sad jako važno. Mnoge osobe su zaražene, a nemaju simptome i tako mogu virus prenositi drugoj osobi, onoj slabijeg imuniteta. Nije istina da samo starije osobe obole, svi možemo oboljeti, ako nam je imunitet slabiji. Trebamo misliti jedni na druge, biti strpljivi i ako se pridržavamo tih pravila, prije će i virus proći. Možemo, uostalom, pametno iskoristiti izolaciju.

Ovoj mladoj mami život se, u odnosu na onaj od prije nekoliko mjeseci, nije puno promijenio. Uglavnom je kod kuće, iscrpljena i slaba od terapije. Prošle godine oporavljala se od operacije kičme i proležala u krevetu puna dva mjeseca. Nepresušno optimistična ističe kako je razdoblje hodanja pomoću hodalice bilo jako teško, no i to je - izgurala.

Poruka? Trebamo biti strpljivi, kaže nam.

- Ono što ostaje je bolest, mnoge dijagnoze za koje nema lijeka. Ostaje glad u svijetu i siromaštvo. Razmislite o tome. Korona će proći - uvjerena je Matea.

Svima koje je pojava virusa zatekla u ionako teškim životnim razdobljima poručuje da ostanu kod kuće, a ako imaju balkon ili dvorište, da se odmaraju na zraku. Odlaske u trgovinu, s druge strane, neka prepuste ukućanima, piše Slobodna Dalmacija.

Sanja o Zadru

- Kukamo kako nemamo vremena i ništa ne stižemo godinama, sad imamo tu priliku i iskoristimo je - smije se.

Na kraju kaže i kako se raduje ponovnom odlasku u Zadar gdje je ljetovala prvi put s prijateljicama, a nakon što se zaljubila u grad, vratila se tamo prije tri godine, nakon prvog razdoblja zračenja.

- Bilo nam je predivno i Zadar ima posebno mjesto u mom srcu. U Splitu imam dvije drage osobe koje bih voljela jednoga dana posjetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:10