ŽELI OSTVARITI ŽIVOTNU ŽELJU

MOLI ZA POMOĆ, ŽELI UPISATI SVOJU ŠKOLU IZ SNOVA, ALI NEMA FINANCIJSKIH MOGUĆNOSTI Atraktivnoj i talentiranoj Tijani novac je uplatila i Ella Dvornik

“Moje ime je Tijana. Oduvijek sam maštala o tome da postanem slikarica, ali spletom okolnosti završila sam kao magistra inženjerka grafičke tehnologije”, uvodne su riječi Tijane Petrović koja je lansirala crowdfunding kampanju kojom skuplja donacije za odlazak na studij u London kako bi ostvarila svoj san i postala akademska slikarica.

Crowdfunding kampanje u Hrvatskoj su uobičajene, ali su rijetke one kojima se traži pomoć za studij, što je vani također praksa. Time Tijana kod nas probija led...

- Prije nekoliko mjeseci prijavila sam se na jedan od najboljih fakulteta za umjetnost i dizajn u Londonu, Central Saint Martins pri University of the Arts London, i upala sam. Odabrali su me između 30 studenata koje godišnje primaju na smjeru likovne umjetnosti. Plan mi je bio pokriti studiranje novcem od zajmova britanske vlade i fondova koji su dostupni, ali pokazalo se naknadno da to nije moguće napraviti odmah. Zato sad prikupljam novac za život u Londonu prvih pola godine studija i upisninu koja je visoka - kaže Tijana Petrović, atraktivna i zanimljiva žena vrlo duge smeđe kose.

Grafički dizajn

Tijana je rođena u Rijeci 1990. godine. U Zagrebu živi od studija i tu je završila diplomski studij na Grafičkom fakultetu. Potom je godinu dana radila u HAZU u grafičkom oblikovanju, ali joj unutarnji glas nije dao mira i govorio joj da bi trebala ostvariti svoju želju te postati slikarica.

- Unatoč svim naporima da pronađem zadovoljstvo u području grafičke tehnologije, nisam uspjela u tome. Upisala sam taj prvi studij jer mi se činio perspektivan, ali to ipak nije bilo to. Odlučila sam se okrenuti svojoj strasti, slikanju, dok još ima vremena - dodaje ona.

Međutim, u tome je sad sprječava nedostatak financijskog zaleđa.

Radila u HAZU

- Majka mi je godinama nezaposlena iako je visokoobrazovana, a otac uzdržava odnedavno još i baku koja više nije sposobna brinuti se za sebe, tako da mi ne mogu pomoći. Novac koji sam zaradila radeći u HAZU uložila sam u kvalitetan tečaj engleskog jezika i za prijavu za studij u Londonu - kaže Tijana Petrović.

Nakon nekoliko mjeseci napornog rada pripremanja portfolija i pisma motivacije dobila je ponudu za mjesto na fakultetu Central Saint Martins.

- Studiranje na Central Saint Martinsu izvrsna je odskočna daska za svakoga tko se želi baviti umjetnošću, s obzirom na to da je fakultet utjecajan u svijetu umjetnosti. Stekla bih sve potrebno znanje i razvila vještine. Želim se obrazovati, ulagati u sebe i vidjeti kamo će me to dovesti - objašnjava ona.

Na svojoj je stranici iznijela i točan izračun troškova.

- Samo kako bih upisala fakultet moram uplatiti 2525 funti, a prva rata studentskog zajma dospijeva na bankovni račun tek nakon upisa na fakultet. Prema procjeni londonskog službenog vodiča za studente, studentu je potrebno oko 11.300 funti za pokrivanje troškova života tijekom jedne godine studiranja. U mojem slučaju to znači 22.600 funti jer studij traje dvije godine - iznosi Tijana.

Planira raditi studentske poslove tijekom studija, ali radna dozvola se čeka do šest mjeseci. Smještaj u Londonu također predstavlja financijsku prepreku. Prosječna cijena sobe u tom gradu ili sobe u studentskom domu je 6500 kuna mjesečno.

Ciljani iznos

“Ovim putem vas molim da me financijski podržite kako bih mogla djelomice pokriti troškove studentskog života u Londonu i, uopće, upisati se na fakultet. Cilj ove kampanje skupiti je sredstva koja će mi omogućiti da opstanem prvih pola godine i upisninu, ostatak ću zaraditi sama. Ciljani iznos je 9983 funti”, piše Tijana na svojoj stranici.

Zasad je njezinu kampanju od poznatih poduprla i donirala Ella Dvornik. Na svojoj stranici Tijana nudi i nagrade za donatore kroz majice s njezinim djelima, kopije slika i originalne slike. No moguće je donirati i manju svotu od onih koje su na stranici nagradne, sve dobro dođe. Upis na studij je krajem mjeseca.

Njezine slike u stilu nadrealizma priče su iz njezina života, primjerice slika “Let my self go”, u kojoj po njezinim leđima hodaju mravi, koji su simbol straha.

- Prevladala sam taj strah, prepustila se i evo me sada u kampanji - smije se Tijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:33