MARATONAC TRČI HUMANITARNI KRUG

UTRKA ŽIVOTA OSJEČKOG INŽENJERA U New Yorku će trčati svoj prvi maraton u životu, a odlučio ga je iskoristiti da pomogne mališanima iz svoga grada

 Vlado Kos / CROPIX
 

Mnoštvo će osječkih očiju i misli u nedjelju 5. studenoga biti usmjereno prema New Yorku.

Prije svega onih iz udruge Dar, koja okuplja roditelje djece s autizmom, a koji će sasvim sigurno odašiljati pozitivne vibracije u više od 7000 kilometara udaljeni grad kako bi pomogli svojem novom prijatelju, Draganu Kovačeviću, da ostvari svoj i njihov cilj.

Ovaj 36-godišnji Osječanin, naime, tog će se dana naći u prestižnom društvu od oko 50.000 sudionika najspektakularnijeg i vjerojatno najvećeg svjetskog maratona. Međutim, ono što je u ovoj priči posebno zanimljivo jest činjenica da Kovačević nikada u životu nije istrčao nijedan jedini maraton, a sada, za svoj prvi, planira učiniti i veliku stvar za udrugu Dar.

On je, naime, odlučio “prodati” svaki od 42 kilometra njujorškog maratona.

Princip je vrlo jednostavan.

Svaka tvrtka, pojedinac ili grupa koji žele postati vlasnikom jednog kilometra moraju za to uplatiti minimalno 1000 kuna na račun udruge Dar. Ideju je razradio u suradnji s prijateljima iz Kreativne agencije Adverta koji su osmislili kampanju “Maratonac trči humanitarni krug”. Ističe kako svi uključeni u kampanju rade volonterski, a on sam financira svoj put i boravak u SAD-u.

Međutim, do prije godinu dana trčanje na duge pruge bilo mu je potpuna nepoznanica.

Ljubav boli

Tek se rekreativno bavio malim nogometom i boksom, a nešto intenzivnije paraglajdingom. Duge, naporne utrke nisu bile njegov izbor, sve dok ga prijatelji Dalibor Dumenčić i Ante Čepo nisu prije godinu dana nagovorili da s njima istrči Baranjski polumaraton. Prihvatio je izazov koji mu je donio ozljedu lista i sedam dana ležanja u krevetu nakon utrke, no i na ovom primjeru pokazalo se što znači uzrečica da “ljubav boli”. Iz te se boli, naime, kod Kovačevića javila nevjerojatna ljubav prema trčanju. Dobio je takvu motivaciju da je odlučio ponovno pokušati s polumaratonima, ali i učiniti sve da jednoga dana istrči i maraton.

- Iako nikada nisam trčao duge pruge, podsvjesno je ta želja u meni oduvijek postojala, a na Baranjskom polumaratonu, koji po mene nije dobro završio, iako sam s ozlijeđenim listom praktički ušepao u cilj, ta je ljubav ozakonjena - smije se Kovačević danas, prisjećajući se svojeg bolnog trkačkog početka.

- Bilo je to prilično neozbiljno i neodgovorno jer sam na utrku došao potpuno nepripremljen pa epilog i nije mogao biti drugačiji. No tih sedam dana, koliko sam ležao bolestan, imao sam vremena resetirati se i odlučiti da to nije posljednja, nego moja prva utrka pa sam već tada počeo s mentalnim pripremama za Osječki polumaraton, koji je uslijedio u travnju ove godine - kaže Kovačević, koji je nakon oporavka prionuo treninzima, a sa svakim novim kilometrom apetiti su rasli.

- Do te mjere da sam se odlučio prijaviti za njujorški maraton. U tom sam gradu, naime, bio prije 13 godina i naprosto me oduševio te sam imao veliku želju vratiti mu se, a kud ćeš bolje ako to možeš spojiti s maratonom, pri čemu se grad može još bolje upoznati jer utrka prolazi kroz svih pet gradskih četvrti. Budući da po rezultatu nikako nisam mogao upasti, odlučio sam se prijaviti na lutriju za trkače izvan SAD-a i imao sam nevjerojatnu sreću da sam u prvom pokušaju izvučen. Negdje sam iskopao podatak da je vjerojatnost ulaska u utrku putem lutrije oko 10 posto, a meni je, eto, uspjelo od prve - napominje Kovačević, koji zadovoljstvo svojeg prvog maratona, a s obzirom i na način kako je dobio tu priliku, nije htio dijeliti sa samim sobom.

Kultni film

- Ta je utrka san svakog maratonca, iako se ja zapravo još ne mogu doslovno zvati maratoncem jer iza sebe imam tek tri polumaratona. Uglavnom, osobno bi mi bilo žao da to ne iskoristim za nešto više od same utrke pa sam upravo na spomenutom Osječkom polumaratonu došao na ideju da moj prvi maraton bude humanitarnog karaktera, a motivirala me prijateljica Andreja koja je u Osijeku trčala u majici “Trčim za autizam”. Javili smo se ljudima iz Udruge Dar, kojima se ideja svidjela - objašnjava naš sugovornik.

Naziv kampanje jasno aludira na kultni film s ovih prostora iako s njim nema dodirnih točaka, no cilj je bio privući pažnju.

- Tisuću kuna je inicijalni iznos, a naravno da se može uplatiti i više kako bismo prikupili i više od 42 tisuće kuna za kupovinu opreme za multisenzorski prostor i edukativnu kuhinju udruge, što im je od velikog značaja za rad s djecom. No možda i važnije - cilj je podizanje svijesti o autizmu i poticanju razumijevanja i tolerancije prema osobama s poremećajima iz autističnog spektra. Aukcija je već krenula i do sada smo “prodali” više od 10 km, ali akciji se u drugom smjeru mogu priključiti svi građani svojim uplatama prema mogućnostima - objasnio je Kovačević.

Live tracking

Prije njegova puta u New York bit će organizirana i javna druženja djece s autizmom i građana te prigodna promotivna utrka, a za samu utrku 5. studenoga bit će organiziran event s izravnim prijenosom njegova trčanja putem live trackinga. Kovačević se planira i 2 - 3 puta uživo javiti putem Facebooka svojim gledateljima i navijačima, a kada je riječ o “kupcima” kilometara, oni će zauzvrat dobiti mogućnost da se logotip njihove tvrtke nađe na velikom videozidu i ostane na njemu sve dok Dragan trči dionicom njihova kilometra.

Dodatno se, pak, potrudio pa je za svaki kilometar pripremio i posebnu priču o zanimljivim povijesnim ljudima i događajima koji su vezani uz taj određeni kilometar. Uz već spomenute prijatelje, Dumenčića i Čepu, junak naše priče neizmjerno je zahvalan i Mariju Podboju, koji ga je biciklom pratio tijekom dugih dionica na pripremama koje su trajale unatrag 16 tjedana, kao i svim osječkim maratoncima koji su mu pomogli savjetima i uputama.

- Bez toga bih teško uspio odraditi pripreme jer nemam iskustva i nisam si umislio da sam neki veliki trkač. Iznimno cijenim sve osječke maratonce i želim jednoga dana biti uspješan poput njih - zaključio je ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike, koji radi kao projekt menadžer u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.

A nama samo preostaje poželjeti mu sreću i da svoj prvi maraton odradi u vremenu u kojem je zamislio.

Svi zainteresirani mogu pomoći udruzi Dar uplatom donacija na IBAN: HR5723600001101958338, uz opis plaćanja: Maratonac za Dar.

Kako odabrati svoj kilometar? Sponzori će uživo pratiti utrku i moći doznati sve o dionici koju su kupili

- Jedan kilometar utrke Dragan Kovačević završava primjerice na četvrtoj aveniji Brooklyna koja je dugačka ukupno 9,7 km i glavna je žila kucavica ovog, južnog dijela Brooklyna. Mnoge poznate osobe iz svijeta sporta i showbussinesa su iz tog kvarta, a samo neki od njih su i redatelj Woody Allen, reper Jay Z, košarkaš Michael Jordan, pjevačica Barbara Streisand, glumac Eddie Murphy...

- Na drugoj pak dionici još od 1979. godine školski bend The Bishop Loughlin High School band neprestano svira poznati soundtrack “Gonna Fly Now” iz filma “Rocky” više od 200 puta, sve dok posljednji maratonac ne prođe pokraj njih.

- Dionica kroz Bronx duga je 2,5 km. Na ovom dijelu utrke mnogi trkači udaraju u “zid” - ne doslovno, nego dolaze do trenutka kada tijelo iscrpi sve zalihe energije i tada kreće prava borba do cilja. Ovu dionicu nijedan trkač neće zaboraviti, a Bronx to svakako zaslužuje iz mnogo razloga... Smatra se da je ovdje nastao hip-hop 70-ih godina, ovdje je i dom poznatih NY Yankeesa, odavde su Warriorsi bježali od Gramercy Riffsa do Coney Islanda u scenama filmskog klasika Waltera Hilla “The Warriors” iz 1979., a ovo mjesto su opjevali i Bruce Springsteen, Kaiser Chiefs, Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa, J.Lo. U ovom kvartu živjeli su i redatelj Stanley Kubrick, glumci Cuba Gooding Jr. i Al Pacino, glazbenica Mary J. Blige, predsjednik J. F. Kennedy, pisac Edgar Allan Poe i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:42