SMIONA ODLUKA

'ZBOGOM AUSTRALIJO, SELIM SE U HRVATSKU!' Potomak australskih Hrvata napušta dobro plaćen posao u Sydneyju kako bi sreću našao u Lijepoj našoj

 REUTERS

Eugene Brčić Jones, 44-godišnjak rođen u Sydneyju, uskoro se sa svojom mladom obitelji seli iz Australije u Hrvatsku, piše CroExpress.

Naime, njegovi su roditelji rođeni u selima Budak i Velim u zaleđu između Šibenika i Zadra, a nakon što su se upoznali i vjenčali u Zagrebu odlučili su 1969. godine spakirati kofere i otići u Australiju. Eugene je tamo završio školu i upisao studij biznisa na Sveučilištu tehnologije u Sydneyju, a onda se njegova obitelj, kada mu je bilo 18 godina, 1991. odlučila vratiti u Hrvatsku, i to zadnjim komercijalnim zrakoplovom koji je sletio u zračnu luku Pleso prije nego što je buknuo rat.

Prije toga je, kaže, svega dva puta bio u Hrvatskoj, s 4 i s 12 godina.

- Tata je 1983. godine kupio kuću u Zadru i od tada se s pet apartmana moji roditelji bave turizmom. Moja sestra Suzi od 1991. godine ljetuje u Hrvatskoj svake godine - govori Eugene.

- Kada smo došli u Hrvatsku trebali smo se nastaniti u Zadru i upisati na lokalno sveučilište, ali bombardiranja i rat su nas zaustavili na putu prema jugu. Upisali smo se na Filozofski fakultet u Zagrebu te smo sestra i ja dovršili studije engleskog jezika i književnosti. Učlanio sam se u Mladež HDZ-a, držao više dužnosti za studente i onda sam volontirao za potrebe rata. No, rekli su mi da sam premlad, a nikada prije nisam rukovao oružjem i tako su me poslali u Foreign Press ured raditi sa stranim novinarima.

- Umjesto da sam se vratio u Australiju nakon što sam dovršio studij, zaposlio sam se u Associated Pressu te postao strani dopisnik, pokrivajući tu regiju i šire tijekom narednih petnaest godina. Također sam radio za New York Times i druge globalne izvore vijesti - prisjeća se Eugene, pa nastavlja:

- 2008., kada je udarila globalna financijska kriza, imao sam izbor da ili nastavim s vijestima na vrućim točkama svijeta kao što su Irak ili Afganistan, ili sebe ponovno izmislim u nekoj novoj karijeri, što sam i učinio, prelazeći u marketing, komunikacije, PR - opisuje Eugene svoju uspješnu karijeru, a onda otkriva zašto se odlučio s obitelji preseliti natrag u Hrvatsku.

- Čini mi se da Hrvatska doživljava jednu vrstu preporoda, a veoma me veseli pokazati svojoj supruzi Michelle, koja je australska Poljakinja, i mojoj djeci, Eden (3), Emerson (2), gdje sam proveo najljepše dane svoje mladosti. Pored toga, umorni smo od ove tzv. utrke štakora na Zapadu, otuđenja i lošeg društvenog tkiva. Uvjerio sam suprugu (te joj pokazao tijekom odmora koje smo tamo proveli) da je život u Hrvatskoj na toliko mnogo načina puno sadržajniji. Naše duše imaju sklonost mediteranskom životu, koji je jednostavan, ali visoko interaktivan s prijateljima. Mi volimo kavu i dim, buljiti i buniti se, razmišljati i razmatrati filozofiju života. To je puno bolje od sjedenja oko stola, prčkanja po smartphoneu, slikanja hrane koju jedeš te glume kako uživaš u svom izlasku u kameno-hladnoj tišini. Imam široku mrežu prijatelja, a boravili smo nakon ljeta u Zagrebu, istražujući život kada ljeto prođe kako bih uvjerio Michelle da je tamo život stvarno manje stresan i veoma društven, ne samo tijekom ljeta - govori Eugene pa priznaje kako će mu u Australiji najviše nedostajati obitelj: Michelleini roditelji, braća i nećakinje, njegova sestra i dvije nećakinje te njihova novo renovirana kuća, piše CroExpress.

Eugene napominje kako Hrvatska može biti vrlo teško mjesto ako ste nepripremljeni za njezin mentalitet. Može biti surova i cinična. Također, postoji i socijalističko nasljeđe koje ometa svakodnevne poslove, kaže.

- Potrebna je dobra financijska sigurnosna mreža jer se do poslova koji se dobro plaćaju ne dolazi lako, bez obzira što je cijena života tamo niža od ove u Australiji - zaključuje i poručuje drugima koji se možda planiraju preseliti u Hrvatsku moraju prihvatiti da je to drugačija zemlja, da nije potencijalno mala Švicarska, Amerika ili Australija. Poručuje im kako u Hrvatskoj ima dosta neugodnih aspekata, no kako moraju biti strpljivi pa će se 'zaljubiti ludo, duboko i istinski u svoju nesavršenu novu domovinu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:47