NOVO ISTRAŽIVANJE

ANATOMIJA DJEČJEG MOZGA OTKRIVA NEVJEROJATAN PODATAK Razlike između bogatih i siromašnih jasno su vidljive na MRI snimkama

 Arhiva CROPIX

CAMBRIDGE - Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta MIT i s Harvarda pokazalo je potencijalno stravične posljedice koje bi imovinsko stanje moglo imati po mozgove djece.

Nakon što su snimali mozgove djece iz siromašnih i bogatih obitelji, uočili su da djeca iz bogatijih obitelji imaju puno deblju koru velikog mozga u područjima koja su povezana s vizualnom percepcijom i skupljanjem znanja. Te razlike u anatomiji mozgova vidljive su i na standardiziranim testovima zanja.

- Kao što bi očekivali, postoji cijena koju plaćate time što ne živite u okruženju koje vas stimulira. To nije vidljivo samo u rezultatima testova, već i u mozgovima djece, izjavio je John Gabrieli, profesor s MIT-a.

- Za mene, to je poziv na akciju. Sigurno želimo poboljšati prilike za one kojima ne dolaze lagano, rekao je Gabrieli.

Iako istraživanje nije izravno proučavalo moguće razloge za razlike u anatomiji mozgova, prethodna istraživanja su pokazala da djeca iz obitelji nižeg imovinskog staleža češće pate od stresa u ranom djetinjstvu, imaju siromašniji pristup obrazovnim sadržajima, i manje su izložena govornom jeziku. Svi ti faktori povezani su sa slabijim rezultatima u školi.

- Razmak u uspjehu učenika, mjeren standardiziranim testovima, između siromašnih i bogatih učenika je izražen i dugotrajni fenomen u američkom obrazovanju, ali i u svim obrazovnim sustavima diljem svijeta, rekao je Martin West, profesor sa Harvarda.

- Postoji velik interes obrazovnih djelatnika za razumijevanje uzroka ovog razmaka, no još veći interes za strategije koje bi ga mogle smanjiti, kazao je West.

U istraživanju je sudjelovalo 58 učenika - 23 iz siromašnijih obitelji, i 35 iz dobrostojećih obitelji, od kojih su svi imali između 12 i 13 godina.

Koristeći se magnetskom rezonancom mozga, znanstvenici su otkrili fizičke razlike u debljini kore velikog mozga u dva područja, prvenstveno zadužena za vid i pohranu znanja. Razlike vidljive na magnetskoj rezonanci podudarale su se s izmjerenim razlikama na testovima znanja, te s razlikama u imovinskom stanju roditelja.

Znanstvenici su naglasili kako izmjerene razlike u debljini kore velikog mozga nisu nužno trajne.

- Postoji mnogo dokaza da su mozgovi iznimno plastični. Naše otkriće ne znači da dodatna obrazovna podrška, podrška kod kuće, sve te stvari, da ne bi mogli nešto promijeniti, rekao je Gabrieli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:09