UGROŽENA POSLASTICA

Cijene čokolade lete u nebo, a cijena kakaovca najviša je u povijesti: Ali znanstvenici u laboratoriju ‘kuhaju‘ rješenje

Melted pieces of dark chocolate bar in splash texture

 Dizelen/Getty Images/istockphoto
Kultivirana čokolada mogla bi biti čak i bolja od one dobivene iz kakaovca s drveća, s višim razinama blagotvornih kemikalija poput polifenola

Cijena kakaovca, osnovne sirovine u proizvodnji čokolade, u posljednjih godinu dana gotovo se utrostručila. U ožujku je premašila 9000 američkih dolara po toni, što je najviše u povijesti. Tako se polako ostvaruju upozorenja znanstvenika koji su još prije 10-15 godina upozoravali da bi čokolada do 2030. godine, uglavnom zbog klimatskih promjena, mogla postati skupa i nedostupna, svojevrstan luksuzni proizvod, poput kavijara. No, proizvođači čokolade pokušavaju preduhitriti klimatske promjene. To uključuje i znanstvenike koji istražuju nove načine uzgoja kakaovca, uključujući čokoladu iz laboratorija. - Do 2050. godine svjetska populacija dosegnut će 10 milijardi. Nastavak proizvodnje hrane, kao što to radimo danas, neće biti održiv. Stanična proizvodnja nudi alternativu - rekao je za po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2025 19:55