RAT ZNANSTVENIKA

Đikić: Napuštam Institut MedILS, šokirale su me Radmanove laži

 Nikola Vilić/CROPIX
U priopćenju za medije Đikić je napisao kako su ga insinuacije i laži profesora Miroslava Radmana da u sprezi s gospodinom Tedeschijem ima namjeru preuzeti Medils - šokirale i ražalostile

ZAGREB - Naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić prekinuo je profesionalnu suradnju s Mediteranskim institutom za istraživanje života u Splitu.

U današnjem priopćenju za medije Đikić je napisao kako su ga insinuacije i laži profesora Miroslava Radmana, iznesene u članku u Slobodnoj Dalmaciji , da u sprezi s gospodinom Emilom Tedeschijem (bivšim članom Upravnog vijeća MedILS-a i donatorom MedILS-a) ima namjeru preuzeti MedILS - šokirale i ražalostile.

- Prof. Radman pokušava medijskim manipulacijama o 'preuzimanju Instituta sovjetskim metodama' pritajiti vlastite slabosti i probleme, a koje je kao ravnatelj MedILS-a generirao u nekoliko proteklih godina - kaže Đikić.

Tvrdi kako profesor Radman u proteklih pet godina, unatoč obećanjima, nije osigurao ni jedan euro iz inozemstva kojim bi financirao rad MedILS-a, a kritizira Vladu i grad Split koji su uložili 35 milijuna kuna i na korištenje dali vrijednu zgradu, te donatore koji su financirali rad posljednje tri godine.

Đikić je podsjetio kako je MedILS od svog početka bio osnovan kao neprofitni znanstveni institut, a ne privatni. - Ako prof. Radman uistinu želi osnovati svoj privatni institut može to učiniti bilo kada, no prije toga treba prekinuti Sporazum s Vladom RH i gradom Splitom o MedILS-u, te sam plaćati prostor i troškove instituta, a ne uzimati novac građana RH za svoj privatni institut - poručuje Đikić.

Đikić, koji je, kako javlja HTV, svoj Laboratorij za tumorsku biologiju odlučio premjestiti u Frankfurt, u priopćenju kritizira i autokratski način vođenja Instituta. Tvrdi i kako zbog lošeg stanja u Institutu znanstvenici odlaze.

Istaknuo je da je u MedILS-u radio volonterski, za svoj rad nije primao novčanu naknadu te nije prihvatio ni jednu ponuđenu vodeću ili administrativnu poziciju, osim znanstvenog rada s mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:41