DOZVOLA ZA LET

FOTO: NA POMOLU JE NOVA ERA ASTRONOMIJE Svemirski teleskop James Webb moći će izravno vidjeti planete izvan Sunčevog sustava

 Flickr

PARIZ - Svemirski teleskop Hubble uskoro će dobiti novog nasljednika - svemirski teleskop James Webb - od kojeg se očekuje kako će višestruko produbiti naše razumijevanje postanka svemira, procesa u kojem nastaju zvijezde i planeti, a mogao bi biti i prvi teleskop koji će izravno vidjeti planete u orbiti oko drugih zvijezda.

Europska svemirska agencija (ESA) danas je objavila kako je potpisala ugovor s aeronautičkom tvrtkom Arianespace, koja će James Webb teleskop lansirati na Ariane 5 raketi s europske svemirske luke u Kourou, Francuskoj Gvajani, u listopadu 2018. godine.

Ariane-5 raketa kojom će se James Webb otisnuti na svoju svemirsku odiseju (Foto: ESA)

- S ovim ugovorom s našim dugoročnim partnerima, bliži smo nego ikad ostvarenju znanstvenih ciljeva ovog svemirskog opservatorija sljedeće generacije, rekao je Jan Woerner, direktor ESA-e.

Do sada najveći svemirski teleskop, James Webb ima segmentirano ogledalo promjera 6,5 metara, koje će Zemlju napustiti sklopljeno i sastaviti se u svoj pravi oblik tek nakon napuštanja atmosfere.

Ogledalo teleskopa James Webb sastoji se od 18 pozlaćenih heksagona (Foto: CC)

Umjesto u stabilnoj orbiti oko Zemlje, u kakvoj se nalazi Hubble, James Webb će putovati još 1,5 milijuna kilometara do Lagrangeove točke L2 - gravitacijski stabilne točke na kojoj će Zemlja uvijek biti između Sunca i teleskopa, što će znatno smanjiti smetnje u mjerenjima.

James Webb prvenstveno će promatrati infracrvenu svjetlost, koja je idealni dio spektra za promatranje hladnih nebeskih objekata - od međuzvjezdanih oblaka prašine, diskova plinova i čestica oko zvijezda iz kojih nastaju planeti, te samih planeta u orbitama oko udaljenih zvijezda.

Očekuje se da će imati oko 10x bolju razlučivost od svojeg predhodnika Hubblea, a fini spektroskopi kojima je opremljen moći će čak i analizirati sastav atmosfera oko ekstrasolarnih planeta.

Kako se radi o vrlo svestranom teleskopu, James Webb promatrati će i planete unutar Sunčevog sustava, i pružiti nove uvide i nova otkrića o planetima koje već donekle poznajemo.

Djelatnici NASA-e testiraju ogledala koja su ključna za uspjeh James Webb misije (Foto: NASA)

Teleskop je zajednički projekt NASA-e, ESA-e i kanadske svemirske agencije vrijedan oko 9 milijardi eura, a NASA-ini inžinjeri u Goddardovom centru za svemirske letove upravo sastavljaju svih 18 segmenata ogledala, kako bi bio spreman za lansiranje za nešto manje od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:19