PRESTIŽNA POTPORA

Hrvatski znanstvenici dobili 5 milijuna eura poticaja za istraživanje

Dr. Nenad Ban i dr. Ivan Đikić prvi su hrvatski znanstvenici koji su dobili prestižni grant što ih Europski istraživački savjet dodjeljuje najboljim europskim znanstvenicima

ZAGREB - Dr. Nenad Ban i dr. Ivan Đikić prvi su hrvatski znanstvenici koji su dobili prestižni grant što ih Europski istraživački savjet (ERC) dodjeljuje najboljim europskim znanstvenicima.

ERC je paneuropsko znanstveno-istraživačko tijelo koje čine 22 ugledna europska znanstvenika predvođena Grkom Fotisom Kafatosom. Utemeljen je 2006. godine, a do 2013. godine raspolaže s budžetom od sedam milijardi eura za koji se europski znanstvenici natječu isključivo na osnovi svoje znanstvene izvrsnosti.

Znanstvenici se natječu na tri područja: znanosti o životu, fizike i inženjerstva te društvenih i humanističkih znanosti.

Dvojica hrvatskih znanstvenika, čiji su grantovi teški oko 2,5 milijuna eura svaki, među su 60 odabranih istraživača na području znanosti o životu.

Dr. Nenad Ban redovni je profesor na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zurichu, koji je dao plejadu nobelovaca uključujući Einesteina, Roentgena, te naše Ružičku i Preloga. Dr. Ivan Đikić profesor je na Sveučilištu Goethe i direktor Instituta za biokemiju te Centra izvrsnosti (CEF) Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:34