OPSTANAK JAČIH

JESU LI MUŠKARCI SLABIĆI ILI IH GRIPA STVARNO POGAĐA JAČE OD ŽENA? Novo istraživanje otkrilo biološki razlog za razlike u simptomima bolesti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2016. u 19:56

man, flu, Image: 51074456, License: Rights-managed, Restrictions: model released, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Marka
PROFIMEDIA

Ilustracija

Mnoge su žene primjetile kako ista prehlada ili gripa, koju one redovito prehodaju, njihove partnere baca u krevet uz dramatične simptome. Žena čisti, sprema i kuha, a muškarac leži u krevetu i ponaša se kao na samrti.

Radi se o nepresušnom izvoru šala na račun muškosti, no sve više istraživanja ukazuje da za takvo ponašanje postoji biološki razlog. Muškarce, naime, mnogi virusi pogađaju mnogo žešće nego žene.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu 'Nature Communications', postoji evolucijski pritisak koji tjera viruse da uzrokuju slabije simptome kod žena.

Prema novoj teoriji, virus će više profitirati ako zarazi ženu, no ne naškodi joj, jer ona ima više mogućnosti za prenijeti zarazu dalje, s majke na dijete. Kod muškaraca to nije slučaj, pa virusi na muškarce udaraju 'bez kočnica'.

Radi se o pojavi koja je već temeljito dokumentirana. Primjerice, muškarci zaraženi HPV-om pet puta će češće razviti rak od žena.

Uz pomoć matemačtičkih modela, znanstvenici su otkrili kako virusi uistinu slabije napadaju žene ako se radi o bolesti koju je moguće prenijeti na dijete.

- Preživljavanje najsposobnijih nije ograničeno samo na ljude i životinje, rekao je dr. Francisco Ubeda, autor istraživanja.

- Vrlo je moguće da se ovo ponašanje virusa vezano uz spol pacijenta događa i s mnogim drugim patogenima koji uzrokuju bolesti. Radi se o izvrsnom primjeru što evolucionarna analiza može učiniti za medicinu, rekao je Ubeda.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo