HRANA LIJEČI

BAKINI RECEPTI ZA MUKE PO ZDRAVLJU Češnjakom, hrenom i vinom protiv prehlade

Ilustracija
 PROFIMEDIA

Ambulante su pune, a radna mjesta ispražnjena. Vani, kažu liječnici, hara čak dvjestotinjak različitih virusa. Sezona prehlada, gripe i viroza, čini se, u punom je jeku.

Ipak, ako želimo izbjeći ambulante i odlaske liječniku, spas možemo potražiti u narodnoj medicini.

Para - Inhalirajte se toplom vodom u koju ste stavili limunov sok ili po jednu kap esencijalnih ulja eukaliptusa, majčine dušice, bora, lavande.

Češnjak - Idealno bi bilo jesti sirovi češnjak ili ga sitno nasjeckati i staviti u čašu vode i popiti. Od crvenog luka možete napraviti i sirup protiv kašlja. Stavite šest nasjeckanih glavica luka u posudu i dodajte pola šalice meda, kuhajte na laganoj vatri dva sata i procijedite. Ili polovicu glavice crvenog luka narežite na komade, kratko kuhajte u pola litre mlijeka i procijedite.

Limun i med za upaljeno grlo - Grgljajte toplu mješavinu od limuna i meda, a možete ispirati i prokuhanom slanom vodom, i to više puta dnevno.

Napitak od hrena - U čašu tople vode dodajte jednu žličicu naribanog svježeg hrena i žličicu meda, promiješajte i pijte tijekom dana.

Topla začinjena kupka - U toplu vodu stavite jednaku količinu đumbira, crvene paprike i klinčić u prahu sa žličicom meda ili noge namočite u lavoru sa senfom u prahu.

Jabučni ocat - Dodavanjem samo jedne žličice u čašu vode očistit ćete organizam i ublažiti upalu grla i glavobolju.

Ispiranje sinusa slanom vodom - U 200 ml tople vode dodajte jednu četvrtinu male žličice soli i istu količinu sode bikarbone. Ispirite sinuse četiri puta dnevno.

Kadulja za ispiranje grla - U šalicu prokuhale vode stavite jednu do dvije žličice osušenih listića kadulje. Ostavite da stoji desetak minuta, a potom čajem ispirite grlo i grgljajte nekoliko puta dnevno.

Čaj od sladića - Prelijte pola žličice suhog korijena sladića sa 1,5 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 5 minuta, procijedite i pijte.

Limun, med i đumbir - U malo veću teglicu naribajte korijen đumbira koji ste prethodno očistili, dva limuna narežite na kriške ili iscijedite pa sve zalijte medom.

Med i cimet - U 1 dl mlake vode dodajte žlicu meda i dvije žličice cimeta u prahu. Pijte dva puta dnevno.

Vino kao lijek - Ugrijte 100 ml crnog vina, pa dodajte četvrtinu žličice mljevenog papra i žlicu meda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:10