ŽELJEZO, NIKAL I...

KARIKA KOJA NEDOSTAJE: OTKRIVEN MISTERIOZNI ELEMENT IZ SREDIŠTA ZEMLJE Eksperimenti japanskih znanstvenika riješili tajnu koju su izučavali godinama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2017. u 21:57

Earth layers, computer artwork. The external layer shows the Earth's surface topography and atmosphere, including land, water and clouds. This surface layer extends downwards for around 35 kilometres as the rocky crust. The mantle (red) is a viscous layer of rocks under high pressures and temperatures, extending downwards to a depth of around 2890 kilometres. The outer core (yellow) is a liquid layer of iron and nickel, around 2260 kilometres thick. The inner core (right) is a liquid sphere of a iron-nickel alloy, with a radius of 1220 kilometres., Image: 101651243, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Japanski znanstvenici vjeruju kako su otkrili koji je 'nedostajući' element u Zemljinoj unutarnjoj jezgri. U središtu Zemlje nalazi se jezgra koja se većinom sastoji od željeza i nikla, no i još jedan element koji čini čak 5% mase jezgre.

U novom istraživanju, u kojem su rekonstruirali visoke temperature i pritisak kakvi se nalaze u središtu Zemlje, znanstvenici vjeruju kako su dokazali da je nedostajući element - silicij.

Stručnjaci sa Sveučilišta Tohoku u Sendaiju uvjereni su kako će novo otkriće omogućiti bolje razumijevanje procesa usljed kojih je Zemlja nastala.

U središtu Zemlje nalazi se usijana kruta kugla polumjera oko 1.220 kilometara, temperature oko 5.700 Kelvina. Oko 85% njene mase sastoji se od željeza, a oko 10% od nikla.

- Vjerujemo kako je silicij jedan od najvažnijih elemenata - oko 5% unutarnje jezgre moglo bi se sastojati od silicija rastopljenog u slitine od željeza i nikla, rekao je Eiji Ohtani, voditelj istraživanja.

Ohtani i njegov tim izradili su slitine od željeza i nikla, te ih miješali sa silicijem, a potom su ih podvrgnuli visokom pritisku i temperaturama kakve vladaju u unutarnjoj jezgri, a potom su usporedili rezultate sa seizmičkim podacima dobivenim proučavanjem Zemljine jezgre.

- Ovi složeni eksperimenti su zbilja uzbudljivi, jer nam mogu pružiti uvid kakva je bila unutrašnjost Zemlje ubrzo nakon što je nastala, prije 4,5 milijardi godina, kada se jezgra počela odvajati od kamenitih dijelova Zemlje, rekao je profesor Simon Redfern sa Sveučičišta u Cambridgeu za BBC.

ELIPSO

Izdvajamo