KLIMATSKI SKUP

Kopenhagen: Prosvjedi ne jenjavaju, pregovori na mrtvoj točki

 Reuters

Iako se u Kopenhagenu temperatura kreće oko ništice, ulice glavnog grada Danske su uzavrele od tisuća prosvjednika koji se pokušavaju probiti do kongresnog centra Bella. Uhićeno je oko 230 prosvjednika, a u međuvremenu jake policijske snage su u potpunosti odsjekle kongresni centar.

I događanja na samoj konferenciji nisu ništa manje dinamična. Jutros je danska ministrica okoliša Connie Hedegaard dala ostavku na mjesto predsjednice konferencije, a zamijenit će je danski premijer Lars Lokke Rasmussen. Hedegaard je svoju ostavku opravdala proceduralnim razlozima.

- Toliko je mnogo predsjednika država i vlada koji pristižu pa bi bilo neprilično da konferencijom ne predsjedava danski premijer - izjavila je Connie Hedegaard. Njezinu su ostavku bučno pozdravili nevladini aktivisti na ulicama Copenhagena koji je smatraju jednom od odgovornih osoba za tzv. Danski tekst, navodni nacrt klimatskog sporazuma.

Taj je tekst objavljen prošli tjedan u britanskom dnevniku Guardian i izazvao ljutnju zemalja u razvoju jer odstupa od principa UN-ove Klimatske konvencije i Protokola iz Kyota. Naime, ti međunarodni dokumenti polaze od povijesne odgovornosti razvijenog svijeta za emisiju stakleničkih plinova. U skladu s tom odgovornošću, razvijene bi zemlje trebale podnijeti glavninu tereta smanjenja emisija. No, Danski tekst predviđa i nametanje obaveza svijetu u razvoju.

Unatoč dramatičnim pregovorima, generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon i dalje je optimitičan i vjeruje da će u petak biti donesen novi klimatski sporazum. U kuloarima kruže novi nacrti sporazuma prema kojima bi predloženo smanjenje emisija za razvijene zemlje, izuzev SAD-a, u razdoblju do 2013. do 2017. godine iznosilo 17 posto, te od 2013. do 2020. godine 49 posto ( u odnosu na baznu 1990. godinu).

Unatoč svim prijeporima na konferenciji, Bijela kuća najavljuje da je američki predsjednik Barack Obama, koji u Kopenhagen stiže u petak, uvjeren u kompromis. Britanski premijer Gordon Brown stigao je u Kopenhagen u utorak u dramatičnim i kritičnim trenucima konferencije. - Bio je to vrlo važan trenutak za svijet. Moguće je da nećemo postići sporazum, ali ja sam odlučan da učinimo sve da svijet bude jedinstven - rekao je Brown za BBC.

U Kopenhagen je već stigao i živopisni predsjednik Venezuele Hugo Chavez koji rekao da je kapitalizam “duh koji progoni klimatski summit”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:44