FUTUROLOG U HRVATSKOJ

Michio Kaku: 'Kriza je nastupila 2008. Novo blagostanje donijet će umjetne inteligincije!'

 Wikimedia Commons

U idućih godinu dana mogle bi biti dostupne ‘Google naočale’, a proći će barem desetak godina dok se pojave kontaktne leće s internetom - izjavio je slavni teorijski fizičar i futurolog dr. Michio Kaku na na konferenciji “Znanjem rastemo” koju je peti put organizirao Hrvatski Telekom. Michio Kaku (65) poznat je po svojim radovima na području teorije struna, ali i kao jedan od najboljih svjetskih popularizatora znanosti te autor bestselera “Hiperprostor”, “Fizika nemogućeg”, “Fizika budućnosti”, “Einsteinov svemir”.

Svoje zanimljivo i duhovito izlaganje svijeta budućnosti, Michio Kaku zasnovao je na razgovorima s 300 poznatih znanstvenika na različitim područjima, uključujući medicinu, robotiku, nanotehnologiju, ekonomiju...

- Sve blagostanje dolazi iz znanja - poručio je Kaku osvrnuvši se na razvoj Zapada u posljednjih 200 godina. Tako je otkriće parnog stroja krajem 18. stoljeća dovelo do velikog gospodarskog napretka. - Onda je oko 1850. godine nastupila velika kriza čija je posljedica među ostalog bila i razvoj marksizma - rekao je Kaku, a zatim naveo kako je izum električne struje i automobila doveo do novog zamaha koji se “ispuhao” tijekom Velike depresije 1929. godine.

- Razvoj tehnologije, dakle lasera, tranzistora, GPS, kompjutora, interneta i ostalih postignuća generirao je novi val napretka, no 2008. godine nastupila je velika kriza - dodao je Kaku istaknuvši kako će se četvrti porast blagostanja temeljiti na tehnologijama poput umjetne inteligincije nanotehnolgije, biotehnologije...

- Naš mobitel danas moćniji je nego kompjutori 1969. godine kada je NASA spustila dva čovjeka na Mjesec - rekao je Kaku predstavivši niz (pre)optimističnih scenarija života u drugoj polovici 21. stoljeća: od izlječenja raka, nadomještanja dotrajalih organa do korištenja energije dobive fuzijom.

Kaku je identificirao glavne gubitnike i glavne gubitnike te dobitnike prelaska u intelektualni kapitalizam stvoren umnim radom. Glavni gubitnici bit će repetitivna zanimanja koja mogu biti nadomještena Među glavnim dobitnicima su ljudi čija zanimanja iziskuju imaginaciju, kreativnost, talent, znanstveni način razmišljanja što iziskuje i nove gracije edukatora koji će djeci prenositi strast za znanost.

Nakon Mischio Kakua predavanje je održala američka tehnološka blogerka i novinarka Sarah Lacy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:16