IGOR ŠTAGLJAR

NA TRAGU SMO LIJEKA ZA KARCINOM PLUĆA, A ODBIJAJU NAM FINANCIRATI PROJEKT Evo kako je Ministarstvo znanosti reagiralo na ogorčenu objavu znanstvenika

 Tom Dubravec / CROPIX
Štagljar ističe da je do sada u Torontu namakao na natječajima od kanadskih i američkih znanstvenih fondacija milijunska sredstva za istraživanja

Poznati hrvatski znanstvenik Igor Štagljar na svom Facebook zidu je objavio da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO) odbilo financiranje njegova znanstvenog projekta, što je u kratkom vremenu izazvalo pravu buru na društvenim mrežama i portalima.

Štagljar je u svom poduljem statusu na Facebooku objavio da se od 1. rujna 2017. djelomično vratio u Hrvatsku jer je prihvatio poziciju voditelja laboratorija na splitskom MedILS-u. Ta mu, pak, funkcija dopušta da se natječe na projektima koje raspisuju MZO i Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ). “Moj prvi projekt pod nazivom ‘Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu’ prijavio sam 1. listopada 2017. godine, i to u suradnji s kolegama kliničarima KBC Jordanovca, akademikom Miroslavom Samaržijom i profesorom Markom Jakopovićem.

Mislim da nije potrebno naglasiti da su dotični kolege prepoznati kao vrhunski stručnjaci u području liječenja karcinoma pluća u međunarodnim razmjerima, a ja bih se usudio reći da se radi o našim najboljim liječnicima u tom području”, napisao je Igor Štagljar, redoviti profesor u Centru za istraživanje života “Terrence Donnelly” Sveučilišta Toronto i dobitnik Inovacijskog Oscara kanadske vlade.

Nova metoda

“Naš projekt, koji smo poslali na evaluaciju u MZO prije 16 mjeseci, prvi u svijetu opisuje primjenu naše nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv najučestalije forme karcinoma pluća ne-malih stanica uzrokovane mutacijama u K-RAS genu i temelji se na našem nedavnom otkriću tri lijeka protiv slične forme karcinoma pluća ne-malih stanica, ali uzrokovanog mutacijama u EGFR genu.

Važno je spomenuti da su naša nova tehnologija i ta tri lijeka nedavno opisani u dva odvojena međunarodna patenta”, naveo je Štagljar. Istaknuo je kako je svojim dosadašnjim radom u Torontu namakao na kompetitivnim natječajima od kanadskih i američkih znanstvenih fondacija milijunska sredstva za istraživanja.

Vrhunski tim

“Ali, kao što možete primijetiti, zajedno s vrhunskim timom stručnjaka u području liječenja karcinoma pluća u Hrvatskoj nisam u stanju dobiti financiranje projekta. Nadalje, MZO-u je trebalo 16 mjeseci, od 1. listopada 2017. do današnjeg dana, 29. siječnja 2019., da ocijeni naš projekt, što je presedan svjetskih razmjera. Na kraju, moram spomenuti da me najviše zabrinjava činjenica da smo moji kolege Samaržija, Jakopović i ja dobili 7 od maksimalnih 14 bodova za stavku pod naslovom ‘Opseg i snaga partnerstva’”, naglasio je Štagljar.

Četiri faze

Na Štagljarove optužbe na Facebooku iz MZO-a su reagirali priopćenjem u kojem navode da Ministarstvo provodi postupak dodjele bespovratnih sredstava, no da ocjene daju neovisni stručnjaci u pojedinom znanstvenom području predloženog projektnog prijedloga. U MZO-u kažu kako se jedan od kriterija za ocjenjivanje projektnih prijedloga prema tadašnjim uputama Upravljačkog tijela (Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU), koji je imao velik utjecaj na ukupan broj bodova s obzirom na to da predstavlja čak 20% od mogućih maksimalnih bodova dodijeljenih projektu, odnosi na doprinos projektnog prijedloga rješavanju specifičnih razvojnih problema na određenom teritoriju.

“Postupak dodjele bespovratnih sredstava sastoji se od četiri faze, od kojih su dvije završene, a treća je u postupku. Dok se cijela procedura ne završi, ne možemo znati finalnu rang-listu”, ističe Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:12