IGOR ŠTAGLJAR

UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK SVJETSKOG GLASA 'Ovo što se kod nas događa nema nigdje na svijetu, na ovakav se način tjera mlade ljude iz Hrvatske'

 Snimke; Tom Dubravec/CROPIX / CROPIX

U programu televizije N1 u ponedjeljak je gostovao Igor Štagljar, ugledni hrvatski znanstvenik, koji je nedavno izazvao buru u javnosti prozvavši Ministarstvo znanosti i obrazovanja za netransparentnost i nejasne kriterije prilikom recenziranja i vrednovanja projekata pristiglih na natječaj.

- Prije 16 mjeseci sam zajedno s kolegama s KBC Jordanovac predao projekt za evaluaciju Ministarstvu znanosti i obrazovanja. To je inovativna metoda za pronalaženje lijekova najučestalijeg oblika karcinoma pluća i to onih vrsta kojih su uzrokovani mutacijom gena. Taj naš projekt se temelji na nedavnom otkriću tri lijeka od kojih dva upravo ulaze u klinička istraživanja ovdje u Torontu. No, taj nam je projekt u Hrvatskoj odbijen. Dobili smo jedan tekst od stranice i pol u kojem nas se obavještava da smo imali toliko i toliko bodova, tu je bila i jedna tablica, ali nikakvog dodatnog pojašnjenja. Ja ne mislim da moj projekt ne može biti odbijen, nisam ja nikakva primadona, ali me boli način na koji se to dogodilo i zbog čega sam dignuo glas, rekao je Štagljar.

- Sustav recenziranja u Hrvatskoj nije dobar i nije transparentan. Evaluacija je trajala 16 mjeseci, a u pravilima je stajalo da recenzija treba biti gotova za 120 radnih dana. Poruka znanstvenicima je da se ne ulaže nikakav trud. Mislim da je našem ministarstvu važno samo da se lupi neki pečat i da se stvar proglasi gotovom, a ne da se sve stvarno prouči i da se ljudima da informacija kako da projekt učine boljim.

Na upit da prokomentira nastalu situaciju, ministrica Blaženka Divjak je rekla kako postupak još nije gotov s obzirom da još traje vrijeme predviđeno za žalbe. Osim toga, kazala je, znanstvenicima svjetskog glasa dostupni su i grantovi iz Europe ili svijeta, a ne samo Hrvatske.

Štagljar na to kaže:

- Ako je točno da sad imamo još dva kruga, pa koliko će onda sveukupno trajati taj natječaj? 3-4 godine? Pa toga nema nigdje na svijetu. Htio bih da ministarstvo stvarno shvati da to nigdje ne traje tako dugo. Evo, ja sad mogu ministarstvu dati listu od deset naših znanstvenika svjetskog glasa iz dijaspore koji su spremni doći u Hrvatsku zbog recenzija i to samo za trošak puta i smještaja.

Što se tiče preporuke da se prijavim na strane natječaje, ja sam 2017. došao u Hrvatsku na Medils u Split i Hrvatskoj jako puno dajem svojim iskustvom i imam svako pravo prijavljivati se i na hrvatske projekte. Mi koji smo se vratili, želimo Hrvatskoj nešto dati što možda u ovom trenutku nema, a to su ogromno iskustvo i projekti. Naravno da se prijavljujem i na strane natječaje, ali ja sam htio, svojom dobrom voljom pomoći Hrvatskoj. Kad tako nešto čujem stvarno mi dođe da kažem 'hvala lijepa' i nastavim to raditi u Kanadi, rekao je Štagljar i dodao da ovakvi postupci jako obeshrabruju mlade znanstvenike koji su sad mobilni i koji žele živjeti u uređenoj zemlji gdje će se cijeniti njihovi rezultati.

- Što se tiče komentara da ja umjesto da donesem novac izvana, sad još hoću i hrvatski novac, moram naglasiti da ja po zakonu niti ne smijem novac koji sam dobio u Kanadi trošiti u nekom drugom laboratoriju osim u onome u Torontu. Tako da je prijavljivanje na natječaj u Hrvatskoj zapravo moj poklon Hrvatskoj i način da neki veliki projekt dovedem u Hrvatsku.

Dodao je i kako postoji velik broj znanstvenika koji je spreman doći u Hrvatsku, a kad se odbije takav tim, to je otprilike kao da se odbije dolazak Luke Modrića.

- Boli me i to što smo dobili 7 od 14 bodova, a tim koji je radio ovaj projekt je najbolji tim stručnjaka koji u ovom trenutku postoji u Hrvatskoj. Ako se ova naša odbijenica obrazloži pravim argumentima, ja ću to prihvatiti, ali zasad je sve netransparentno, zaključio je Štagljar za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39