CRVENI PLANET

NASA OTKRILA IME NOVOG VOZILA KOJI ĆE ISTRAŽIVATI MARS Ime novog rovera je predložio jedan učenik, a znači 'ustrajnost'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2020. u 10:54

(FILES) This handout file illustration obtained on March 5, 2020 courtesy of NASA shows the Mars rover Perseverence. - NASA on March 5, 2020 announced the name of its next Mars rover: Perseverance.
It will be the fifth exploratory vehicle on the Red Planet following in the tire tracks of the similarly augustly titled Sojourner, Spirit, Opportunity, and Curiosity.
The name was announced at an event at Lake Braddock Secondary School in Burke, Virginia, to congratulate the seventh grade student who picked it, Alex Mather.
AFP

 

Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Preserverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju crvenog planeta koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na Mars stići u veljači 2021.

Ime je objavljeno u školi u gradiću Burke u američkoj saveznoj državi Virginiji, a učenik koji ga je predložio Alex Mather, primio je čestitke iz NASA-e.

"Alexov prijedlog sjajno odražava istraživački duh", rekao je voditelj znanstvenih istraživanja u NASA-i, Thomas Zurbuchen o imenu koje znači "ustrajnost".

"Kao i svaka prošla istraživačka misija tako će i ova koju će obavljati novi rover biti izazovna i postići izvanredna otkrića", smatra Zurbuchen.

Kao i njegovi prethodnici: Sojourner (koji je stigao na Mars 1997.), zatim Spirit i Opportunity (2004.), te Curiosity, koji istražuje planet od 2012., i peti rover dobio je ime putem nacionalnog natječaja među školarcima.

Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4.700 sudaca volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se 'kvalificiralo' devet imena. O finalistima se zatim glasalo na mrežnoj stranici NASA-e.

 

Osim što mu je pripala čast da bude 'krsni kum' novog rovera, učenik Alex pozvan je da dođe sa svojom obitelji u Cap Canaveral na Floridu i prisustvuje lansiranju rovera što je predviđeno između  17. lipnja i 5. kolovoza.

Preserverance bi se trebao na Mars spustiti u veljači 2021., u krater zvan Jezero. Krater je ime dobilo po mjestašcu u Bosni i Hercegovini, a NASA navodi da je odabrana jer znači "jezero" na brojnim slavenskim jezicima s obzirom na to da je nekada bio potopljen vodom.

Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove drevnog života te uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih ih preuzela neka buduća misija na Marsu.

Rover je veličine jednog vozila (3 m dug i 2,70 metara širok) i ima šest kotača kao i njegov prethodnik Curiosity što mu treba omogućiti da prelazi preko stijena.

Opremljen mini-nuklearnim reaktorom koji će za njeg proizvoditi energiju, Perseverance ima savitljivu ruku dugu 2,20 metara i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke stijenja.

Izdvajamo