BRIAN COX

Rock zvijezda moderne fizike oduševila krcat Lisinski: ‘Politički lideri o tome ne razmišljaju - ali mi moramo!‘

Brian Cox

 Promo/
Dvosatni multimedijski spektakl ‘Horizons: A 21st Century Space Odyssey‘ napunio je koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u Zagrebu

Život možda postoji ili je postojao na mnogim mjestima u svemiru, zato i tražimo život na Marsu.

Ali, složeni, smisleni život kakav postoji na Zemlji mogao bi biti izuzetno rijedak. Zemlja je stara oko 4,5 milijardi godina, a prvi oblici života pojavili su se dosta rano, prije 3,8 milijardi godina dok su se prvi višestanični organizmi pojavili prije 650-700 milijuna godina. Dakle, bile su potrebne četiri milijarde godina, što je gotovo trećina starosti svemira, da se razvije naša civilizacija. To znači da bi civilizacije slične našoj mogle biti izuzetno rijetke.

Politički lideri o tome ne razmišljaju, ali ako uništimo našu civilizaciju, sasvim je moguće da ćemo uništiti smisleni život u galaksiji s oko 400 milijardi zvijezda, ali i svemiru. O tome moramo razmišljati, rekao je engleski fizičar Brian Cox na kraju svoga izvanrednog multimedijalnog spektakla „Horizons: A 21st Century Space Odyssey". I zaradio veliki pljesak u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Multimedijalni spektakl

Više od dva sata predavanja iz kozmologije, astronomije i astrobiologije oduševilo je prisutnu publiku različitih generacija, među kojima su ipak dominirali mladi. Ulaznice za Coxov show rasprodane su u rekordnom roku što pokazuje da mnogim ljudima u Hrvatskoj nedostaju kvalitetne i zanimljive prezentacije zahtjevnih znanstvenih tema. A Brian Cox jedan je od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti. O njegovoj popularnosti dovoljno govori brojka od preko tri milijuna pratitelja na Twitteru, brojne hit emisije poput „Brian Cox’s Adventures in Space and Time”, „ Wonders of Life”, Universe With Brian Cox, Human Universe i druge. Trenutno je na trećoj međunarodnoj turneji s multimedijalnim spektaklom „Horizons: A 21st Century Space Odyssey” u sklopu koje, je u organizaciji Aquarius Recordsa, gostovao u Zagrebu. Brian Cox, također, autor je niza popularno-znanstvenih knjiga od kojih je „Zašto je E=mc²?”, napisana u suradnji s Jeffom Forshawom, upravo objavljena u Hrvatskoj u izdanju izdavačke kuće Stilus.

Brian Cox (56) diplomirao je fiziku na Sveučilištu Manchester, a doktorirao u Centru za fiziku visokih energija Desy u Hamburgu. Profesor je fizike elementarnih čestica na Sveučilištu Manchester gdje također ima titulu Royal Society profesora za javni angažman u znanosti. Oženjen je Giom Milanovich, Amerikankom hrvatskih korijena s kojom ima 15- godišnjeg sina dok ona ima sina iz prethodnog braka. Cox je godinama svirao u rock-sastavima Dare i D:Ream pa ga nerijetko zovu i rock zvijezdom moderne fizike.

Neizmjerna strast i entuzijazam

- Sjećam se da sam, kad sam imao pet ili šest godina, znao da ću biti fizičar. Kad sam imao 16-17 godina, počeo sam otkrivati djevojke i glazbu, a s 18 godina pridružio sam se bendu. No, nakon studija ponovno sam se vratio fizici – rekao mi je Brian Cox u veljači 2008. godine u razgovoru za Jutarnji list. Cox je tada gostovao na tribini „Božja čestica: Je li znanost nova religija” koju je organizirao British Council. Bilo je to doba kada se u CERN-u (Europski centar za nuklearnu energiju) kod Ženeve, gdje Cox također surađuje, iščekivao početak rada Velikog hadronskog sudarača (LHC) koji je naposljetku 2012. godine rezultirao otkrićem Higgsova bozona, famozne „Božje čestice” koja ostalim česticama daje masu.

Tijekom svog predavanja Cox se osvrnuo na Higgsov bozon, a spomenuo je i sjajnog škotskog fizičara Petera Higgsa po kome je čestica dobila ime, a koji je 2013. godine s Françoisom Englertom dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Naime, Peter Higgs preminuo je u ponedjeljak u 95. godini života.

Kada sam 2008. godine upoznala Briana Coxa djelovao je kao dječarac: 16 godina kasnije i dalje ima dječački izgled, ali i neizmjernu strast i entuzijazam s kojim pokušava objasniti najkompleksnije probleme iz moderne fizike. - Ljudi ne mrze fiziku nego samo način na koji se poučava u školama – smatra Cox. Nije teško složiti se s njim, no djeci, mladima i svima koje zanima postanak svemira, naše galaksije Mliječne staze, Zemlje i života na našem planetu stoga kao mogućnost da zadovolje svoju radoznalost sjajne Coxove emisije, knjige i multimedijski nastupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:32