SVE BLIŽE LIJEKU

OHRABRUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Nikad nećete pogoditi što bi mogao biti lijek za alergiju na kikiriki

 Berislava Picek / CROPIX / Berislava Picek / CROPIX

Australski znanstvenici pronašli su možda ključni sastojak u potrazi za lijekom protiv potencijalno smrtonosnih alergija na orašaste plodove, piše The Guardian .

Stručnjaci Murdoch Childrens Research instituta iz Melbournea proveli su istraživanje na 30 djece koja pate od te, raširene alergije. Tijekom 18 mjeseci davali su im proteine iz kikirikija zajedno s probioticima, a svaki dan bi, malo po malo, povećavali dozu proteina.

U istraživanju je korištena probiotička bakterija Lactobacillus rhamnosus, a djeca su dnevno dobivala probiotika koliko se inače nalazi u 20 kilograma jogurta. Na kraju dugotrajne studije, 80 posto do tada alergične djece moglo je jesti kikiriki bez ikakvih problema.

'Mnoga djeca i njihovi roditelji vjeruju kako su im životi promijenjeni nabolje – osjećaju istinsku sreću i olakšanje', rekla je voditeljica istraživanja Mimi Tang.

'Ovi će rezultati omogućiti prvi važan korak prema razvijanju lijeka za alergiju na orašaste plodove te ostale alergente iz hrane.'

'Fokusirali smo se na ovu vrstu alergije jer je obično trajna i najčešći je uzrok smrti kad je u pitanju anafilaktički šok uzrokovan hranom.'

No, prvo je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li 'izliječena' djeca i dalje biti tolerantna.

'Nastavit ćemo s novom studijom u kojoj ćemo od djece zatražiti da osam tjedana prestanu jesti kikiriki pa ćemo ih ponovno testirati da vidimo jesu li i dalje tolerantni na tu vrstu hrane'.

Tang upozorava roditelje da ovaj tretman ne pokušavaju u kućnoj radinosti. 'Neke obitelji mogu pročitati rezultate našeg istraživanja i pomisliti kako isto mogu ponoviti sa svojom djecom bez stručnog nadzora. Ni za živu glavu! Za vrijeme našeg pokusa neka su djeca doživjela alergijske reakcije, neka i prilično ozbiljne.'

'Ovaj se tretman trenutno može provoditi samo uz nadzor liječnika koji sudjeluju u našem istraživanju', naglašava Mimi Tang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 03:49