SIROTE ŽIVOTINJE

'ONE JADNE MISLE DA SU TO SLASNE MEDUZE, KOJE NAPROSTO OBOŽAVAJU' Znanstvenici se zaprepastili kad su vidjeli što zapravo jedu morske kornjače

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2019. u 17:44

Green turtle. Green turtle (Chelonia mydas) swimming. This turtle uses its powerful paddle- like front limbs to propel itself through the water. Named because of the colour of its flesh, the green turtle is one of the largest turtles, growing up to 150 centimetres in length. Found in all warm tropical waters, C. mydas is almost completely aquatic. Only the female ever leaves the water: she does so to nest, returning to the beach where she was born to lay her eggs. Photographed off Palau Sipadan, Malaysia., Image: 103078287, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto
Profimedia, Sciencephoto

Golema želva (zelena morska kornjača)

 

Veća je vjerojatnost da će golema želva (zelena morska kornjača) progutati plastiku koja oblikom i veličinom nalikuje hrani iz njezine prirodne prehrane, ustanovili su britanski znanstvenici.

U zabunu ih najčešće dovodi plastika u prirodnim bojama poput zelene i crne, odnosno vreća za smeće, jer ih podsjeća na morsku travu kojom se obično hrane.

Do tog je zaključka došla grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Exeteru i Udruga za zaštitu golemih želvi nakon pregleda utrobe 19 kornjača koje je more izbacilo na ciparske plaže.

Ustanovili su da su sve kornjače progutale plastične predmete, a u probavnom traktu jedne od njih pronađena su čak 183 komada plastike.

"Ranija istraživanja pokazala su da sedmopruge usminjače jedu plastiku koja nalikuje meduzama. Željeli smo saznati događa li se slična stvar i golemim želvama", rekla je dr. Emily Duncan sa Sveučilišta u Exeteru.

Kazala je da su "morske kornjače prije svega vizualni grabežljivci, što znači da biraju plijen po obliku i veličini. I u ovom smo istraživanju otkrili jasne dokaze po kojima zelene kornjače vole plastiku određene boje i oblika. Riječ je uglavnom o velikim crnim vrećama za smeće i dijelovima predmeta poput ribarskog užeta ili velikih plastičnih vreća za kupnju kakve dobijete u trgovačkim lancima."

Duncan je kazala istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, upućuje na to da želve najviše vole konopce i tanke predmete koji ih podsjećaju na tanak list u crnoj, prozirnoj i zelenoj boji.

No znanstvenici vjeruju da je uzrok smrti 34-ju pronađenih golemih želvi bilo njihovo zapletanje u ribarske mreže i nisu u potpunosti sigurni kakvu je ulogu u tomu odigralo konzumiranje plastičnih predmeta.

"Ovakva nam istraživanja pomažu da otkrijemo čime se hrane goleme želve i jedu li određenu vrstu plastičnih predmeta češće od ostalih", rekao je profesor Brendan Godley, voditelj istraživačkog tima Exeter Marine.

Dodao je i da je važno saznati koje su vrste plastike posebno problematične za morske kornjače.

Istraživanje su financijski poduprli Pomorski laboratorij iz Plymoutha, engleska dobrotvorna organizacija Sea Life Trust i Europska unija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo