GLAVATA ŽELVA

FOTO: TUŽAN KRAJ PREDIVNOG MORSKOG STVORENJA Velolučani dali sve od sebe, ali ovoj ugroženoj životinji spasa nije bilo

 
Glavata želva
 Anđela Šćepanović / HANZA MEDIA

Ekipa velolučkih volontera iz Društva sportskih ribolovaca i ronioca Zubatac u ponedjeljak je iz mora izvukla glavatu želvu koja je ušla duboko u zaljev i zbog dezorijentiranosti i slabosti neko vrijeme plivala ispred rive.

Kornjača je uočena u području Bada, kraj gradilišta Luke nautičkog turizma Vela Luka, a volonteri su prema uputama korčulanskog veterinara Sergeja Vilovića odmah po dojavi krenuli u akciju traženja te pronađenu kornjaču izvukli iz mora, zbrinuli je i pripremili za put trajektom preko Splita do Pule i tamošnjeg Centra za oporavak morskih kornjača.

- Kada smo je izvukli iz mora uopće nije davala znakove života. Bili smo u panici hoće li preživjeti. Ima veliku ranu ispod desne peraje. Utoplili smo je i oko 10 sati u utorak stigla je u Split gdje je pregledana kod veterinara. Izgleda da je već duže vrijeme bolesna zbog čega je bila već slaba i pothranjena. Pružena joj je potrebna pomoć kako bi mogla dalje u Pulu - javila je Ranka Padovan iz društva Zubatac.

Nažalost, kornjača nije preživjela, kako je doznala Slobodna Dalmacija na koncu od veterinara, a u ponedjeljak je kraj Vele Luke nađena još jedna uginula želva.

Ovo spašavanje želve dogodilo se tijekom odvijanja projekta “Reciklaža u ambalaži” koji govori upravo o problemu ugroženosti glavatih želvi uslijed ljudskog djelovanja. U petak su Velolučani priredili prigodnu izložbu s radovima članova udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke, a predavanje o morskim kornjačama koje su često žrtve velike količine smeća u našem moru najavljeno je za 3. svibnja u Veloj Luci.

RUSSIA-OIL/
Anđela Šćepanović / HANZA MEDIA

Želve imaju dugi životni vijek, i do 70 godina. Najviše su ugrožene od strane čovjeka. Iako se love zbog jaja, oklopa i mesa, najčešće su žrtve nestanka plaža za gniježđenja, masovnog turizma, onečišćenja mora posebice im je prijetnja plutajuća plastika, ali ponajviše slučajna ulova u mreže.

Zapetljane u njih, ne mogu zaplivati do površine i disati. Također, koče ih pokupe za migracije i probude iz hibernacije. Iako ih puste, od hladnoće i šoka mnoge bez orijentira plutaju na površini i stradaju.

Tužne priče poput ove s velolučkim želvama samo su još jedno upozorenje na ugroženost ove zaštićene vrste koja rado boravi u Jadranu.

RUSSIA-OIL/
Anđela Šćepanović / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00