SEZONSKA DEPRESIJA

Osjećate beznađe, smanjena vam je energija, katastrofizirate o svemu? Moguće je da patite od SAD-a

Ilustracija

 Andrew Lever/Alamy/Alamy/Profimedia/Andrew Lever/Alamy/Alamy/Profimedia
Sezonski afektivni poremećaj počinje u jesen, pogoršava se tijekom zime i poboljšava u proljeće, kaže dr.Paul Desan

Jesen ide dalje, zima uskoro stiže, a emocionalno smo sve lošiji, tuga je prevladavajuća, energija na minimumu. Takvo se stanje ponavlja redovito čim ‘zamakne‘ ljeto! Moguće je da patite od sezonalnog afektivnog poremećaja (Seasonal affective disorder ili SAD) odnosno da imate sezonsku depresiju što dodatno otežava situacija s covidom-19 odnosno njegovog utjecaja na živote svih. Portal Medical News Today razgovarao je s tri medicinska stručnjak o simptomima sezonske depresije te kako je što lakše prebroditi dok ne stigne spas s više sunca. Naime, tijekom jeseni i zime dani su kraći, svjetla je manje, a posljedica može biti SAD.

"Sezonski afektivni poremećaj počinje u jesen, pogoršava se tijekom zime i poboljšava u proljeće. A ako se to događa tijekom nekoliko godina kao obrazac koji se ponavlja, radi se o sezonskom afektivnom poremećaju", kaže dr. Paul Desan, s Klinike za istraživanje zimske depresije na Yaleu.

"Isprva bi to moglo izgledati samo kao depresija koja bi mogla uključivati gubitak interesa za aktivnosti, smanjenu energiju, neprestano preživljavanje, katastrofiziranje svega i osjećaj beznađa", objašnjava dr. Sandra J. Rosenthal, profesorica kemije, farmakologije te kemijskog i bio molekularnog inženjerstva na Vanderbilt Institutu za znanost i inženjerstvo u Nashvilleu.

Izlazak sunca

"Neki uobičajeni simptomi uključuju osjećaj umora i tuge veći dio dana u razdoblju od dva ili više tjedana, nisku razinu energije i odgađanje obavljanja potrebnih zadataka ili odgovornosti, povećan apetit i moguće debljanje, sklonost izolaciji i izbjegavanju društvenih kontakata te sklonosti spavanju", kaže Mayra Mendez, s California Graduate Institute u Los Angelesu.

Naglašavaju da neki, ali manji broj takvih osoba, potraže pomoć kad shvate da su im se raspoloženje, energija, san ili tek dovoljno promijenili zimi da potraže pomoć ali većina to, nažalost, neće učiniti. Preporučuju da oni koji osjete te simptome dodatno izlažu svjetlu već ujutro i tako zavaraju simptome jer je vrijeme izlaska sunca najvažniji cirkadijalni signal ne samo za čovjeka već i za druge vrste. Čak se nude i tzv. svjetlosne kutije koje bi moguće mogle pomoći. Preporučuje se njihova uporaba od 15. kolovoza do 15. siječnja 30 minuta dnevno.

Osim toga, kažu stručnjaci, važno je aktivirati neke životne promjene. Primjerice više se baviti kućnim ljubimcima ili volontirati u nekom azilu za napuštene životinje. Općenito, više se treba baviti onim što nas veseli a ostalo ostaviti dok nas ne napusti SAD odnosno dok sunce ne ojača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:02