NAJVEĆI DO SADA

Otkriven solarni sustav sa sedam planeta

Solarni sustav sa sedam planeta koji orbitiraju oko zvijezde nalik Suncu nalazi se na udaljenost od 127 svjetlosnih godina od Zemlje

Solarni sustav sa sedam planeta koji orbitiraju oko zvijezde nalik Suncu nalazi se na udaljenosti od 127 svjetlosnih godina od Zemlje.

Astronomi su potvrdili postojanje pet planeta te imaju naznake kako postoje još dva, u sustavu koji je NASA otkrila pomoću svemirskog teleskopa Kepler. Kepler je do sada otkrio više od 700 možebitnih planeta.

Udaljenost gore spomenutih planeta je konstantna i kreće se prema ustaljenom modelu, slično kako se ponašaju i planete našeg Sunčevog sustava. Glavna zvijezda, poznata kao HD 10180, nalazi se u južnoj konstelaciji Hydrusa, na udaljenosti od 127 svjetlosnih godina. Astronomi su se ovim istraživanjem bavili punih šest godina.

"Otkrili smo ono što se sad čini kao najveći sustav do sada,“ izjavio je dr. Christophe Lovis, koji vodi tim istraživača pri ESO-u (European Southern Observatory) te dodao "Ovo izvanredno otkriće također potvrđuje činjenicu da ulazimo u novo razdoblje istraživanja planeta: istraživanje kompleksnih planetarnih sustava umjesto da istražujemo pojedinačne planete.“

Do danas su astronomi otkrili 15 sustava koji imaju minimalno tri planete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:39