ISTRAŽIVANJE IZ BEČA

‘Preboljeli su covid, a šest tjedana poslije fleke na plućima izgledaju im kao smrvljeno staklo‘

Opća bolnica Bogor u Bogoru na Zapadnoj Javi
 ADEK BERRY/AFP
Činjenica da koronavirus na zdravlje pojedinca utječe i nakon što je osoba preboli Covid-19 sve više brine zdravstvenu zajednicu

Znanstvenici su otkrili da se pacijenti koji su zbog Covida-19 završili u bolnici i tjednima nakon povratka kući imaju problema s nedostatkom daha, kašljem i oštećenjima na plućima, piše The Guardian.

Činjenica da koronavirus na zdravlje pojedinca utječe i nakon što je osoba nominalno preboljela Covid-19 sve više brine zdravstvenu zajednicu. Čak i one osobe koje su iskusile "blage" simptome tvrde da su ih ti simptomi pratili tjednima, pa čak i mjesecima nakon što su preboljeli Covid.

Istraživači iz Austrije objavili su preliminarne podatke studije u sklopu koje se pratio oporavak pacijenata koji su hospitalizirani s teškim simptomima Covida-19.

Rezultati su otkrili da su se kod 88 posto pacijenata oštećenja na plućima na CT snimkama mogla vidjeti i nakon šest tjedana od izlaska iz bolnice. Fleke koje su uočene na plućima nalikovale su smrvljenom staklu. Istovremeno, 47 posto pacijenata patilo je od nedostatka zraka, odnosno imali su poteškoća s disanjem. Nakon 12 tjedana, oštećenja na plućima imalo je 56 posto pacijenata dok je 39 posto teže disalo.

"Osobe koje prežive Covid tjednima nakon toga imaju poteškoća s radom pluća", rekla je dr. Sabine Sahanic iz Sveučilišne bolnice u Innsbrucku, članica znanstvenog tima koje je radilo istraživanje. Sahanic, međutim, kaže da se spomenuti pacijenti postepeno oporavljaju. "Umjereni oporavak može se uočiti kroz vrijeme", dodala je te naglasila da je potrebno organizirati popratnu njegu za sve osobe koje prebole Covid.

Znanstveni je tim dodao da je evidentno da oporavak od Covida dugo traje, ali i da se kod osoba koje od njega obole ožiljci na plućima ne pogoršavaju s vremenom.

Rezultat istraživanja bit će predstavljeni na Međunarodnom kongresu Europskog društva za dišni sustav.

U sklopu istraživanja pratilo se zdravlje 86 pacijenata, od kojih je 18 bilo na intenzivnoj njezi. Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 61 godina, a više od 60 posto bili su muškarci. Gotovo 50 posto pacijenata bili su ili pušači ili bivši pušači, a 65 posto je bilo pretilo ili je imalo prekomjernu tjelesnu težinu.

Istraživanje je pokazalo da su svi pacijenti imali perzistentne zdravstvene probleme, neovisno o tome jesu li se liječili u intenzivnoj njezi ili u uobičajenim bolničkim uvjetima. Određeni je broj pacijenata i nakon 12 tjedana bio na 80 posto plućnog kapaciteta prosječne osobe. Istraživači su kod nekih pacijenata utvrdili i oštećenja na srcu, međutim njihovo se zdravstveno stanje popravilo nakon nekog vremena.

Sahanic je rekla da dugotrajne posljedice Covida nisu nužno iznenađenje jer su istraživanja dugotrajnih posljedica SARS-a na organizam pokazale slične rezultate.

Istraživanje još uvijek traje, a završit će se kada prođu 24 tjedna od otpuštanja pacijenata iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:04