ISTRAŽIVANJE

REZULTATI OPSEŽNE STUDIJE Žene i djevojke zbog klimatskih promjena i degradacije okoliša 'sve više na udaru nasilja na bazi spola'

 Fikret Kavgali / Anadolu Agency

Studija Međunarodnog saveza za očuvanje okoliša (IUCN) pokazala je da postupno pogoršavanje klimatskih prilika u svijetu i propadanje okoliša dovode do povećanja nasilja nad ženama i djevojkama te da spolna eksploatacija stanovništva otežava rješavanje klimatske krize i njezinih posljedica, piše The Guardian.

Pokušaji da se sanira šteta u okolišu i društvo u cjelini prilagodi klimatskim promjenama, pogotovo u siromašnijim zemljama, ne uspijevaju, a sredstva se trate jer se ne vodi računa o spolnoj neravnopravnosti i učincima iste na žene i djevojke. Aktivisti pozivaju vlade i institucije da o tome počnu voditi računa jer drže da se žene i djevojke moraju biti središnji dio svake borbe za zaštitu okoliša.

IUCN na studiji je radio dvije godine, a u njezinoj je izradi konzultirano više od tisuću izvora. "Otkrili smo da je nasilje na bazi spola rašireno i da postoji dovoljno jasnih dokaza da klimatske promjene povećavaju stopu tog nasilja", rekla je Cate Owren, vodeća autorica studije koja je objavljena u srijedu. "Degradacija okoliša ljudima stvara stres, a stvara i oskudicu. Dokazi koje smo prikupili pokazali su da nasilje na bazi spola raste u mjestima gdje raste pritisak koji stvaraju klimatske promjene."

Šest od deset ispitanika koji su odgovorili na IUCN-ov upitnik, a anketirano je više od 300 organizacija diljem svijeta, reklo je da su vidjeli spolno nasilje nad ženama koje se bore za zaštitu okoliša, migranticama koji migriraju zbog klimatskih prilika i izbjeglicama, ali i u područjima gdje se događaju zločini protiv klime i gdje je vidljiva degradacija okoliša. Više od 80 studija slučajeva u kojima su te poveznice ustanovljene otkrivene su tijekom nastajanja IUCN-ove studije.

Spolno nasilje uključuje nasilje u obitelji, seksualno napastovanje i silovanje, nasilnu prostituciju, nasilne brakove, brakove s djecom te druge oblike eksploatacije žena. Studija IUCN-a otkrila je da trgovina ljudima raste u područja gdje je okoliš pod stresom, ali da postoje poveznice između nasilja na bazi spola te zločina protiv okoliša kao što su krivolov i ilegalno prikupljanje prirodnih resursa.

"Nasilje na bazi spola jedno je od najraširenijih na svijetu. Istovremeno, radi se o jednoj od barijera s kojom se suočavaju klimatskih aktivisti i konzervatori o kojoj se najmanje priča. Na njega moramo obratiti pozornost i moramo prestati žmiriti", rekla je Owren.

Studija je otkrila da se seksualno zlostavljanje odvija u ilegalnim ribnjacima na jugoistoku Azije, a ribari na istoku i jugu Afrike ženama odbijaju prodati ribu ako se on s njima ne upuste u seks. Ilegalna sječa drva i trgovina ugljenom u Demokratskoj republici Kongo povezana je sa seksualnim iskorištavanjem, a ilegalni rudnici u Kolumbiji i Peruu povezani s povećanjem trgovine ljudima u svrhu prostitucije. Utvrđeno je i da se aktivistice za zaštitu okoliša često susreću sa seksualnim nasiljem i prijetnjama, a IUCN u svojoj studiji tvrdi da se projekti za zaštitu okoliša s tim problemima ne bave. Primjerice, studija je pokazala da obitelji u nekim zajednicama mlade djevojke tjeraju na brak kada osjete negativne posljedice klimatskih promjena. Vremenske neprilike dovele su i do povećanja trgovine ljudima u svrhu prostitucije od 20 do 30 posto.

Ravnateljica IUCN-a Grethel Aguilar konstatirala je da se problemi s kojima se žene susreću zbog klimatskih promjena ignoriraju. Aktivisti su u prosincu prošle godine na konferenciji Ujedinjenih naroda u španjolskom gradu Madridu posvećenoj klimi kritizirale vlade jer ignoriraju patnje žena i djece koje direktno i indirektno uzrokuju klimatske promjene. Neke su vlade reagirale na kritike te su počele voditi računa o problemima žena i djevojaka. Nezavisni istraživački instituti istaknuli su da aktivistice poput Grete Thunberg u tom smislu rade značajan posao jer ukazuju na spomenute probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:36