ISTRAŽIVANJE

REZULTATI OPSEŽNE STUDIJE Žene i djevojke zbog klimatskih promjena i degradacije okoliša 'sve više na udaru nasilja na bazi spola'

ADDIS ABABA, ETHIOPIA - AUGUST 18: Ethiopian women are seen carrying wood blocks in Addis Ababa, Ethiopia on August 18, 2019. Ethiopian women in markets and countrysides of capital Addis Ababa, contribute their family budgets with various jobs. They attract attention with their roles in social life. Fikret Kavgali / Anadolu Agency
Fikret Kavgali / Anadolu Agency

Studija Međunarodnog saveza za očuvanje okoliša (IUCN) pokazala je da postupno pogoršavanje klimatskih prilika u svijetu i propadanje okoliša dovode do povećanja nasilja nad ženama i djevojkama te da spolna eksploatacija stanovništva otežava rješavanje klimatske krize i njezinih posljedica, piše The Guardian.

Pokušaji da se sanira šteta u okolišu i društvo u cjelini prilagodi klimatskim promjenama, pogotovo u siromašnijim zemljama, ne uspijevaju, a sredstva se trate jer se ne vodi računa o spolnoj neravnopravnosti i učincima iste na žene i djevojke. Aktivisti pozivaju vlade i institucije da o tome počnu voditi računa jer drže da se žene i djevojke moraju biti središnji dio svake borbe za zaštitu okoliša.

IUCN na studiji je radio dvije godine, a u njezinoj je izradi konzultirano više od tisuću izvora. "Otkrili smo da je nasilje na bazi spola rašireno i da postoji dovoljno jasnih dokaza da klimatske promjene povećavaju stopu tog nasilja", rekla je Cate Owren, vodeća autorica studije koja je objavljena u srijedu. "Degradacija okoliša ljudima stvara stres, a stvara i oskudicu. Dokazi koje smo prikupili pokazali su da nasilje na bazi spola raste u mjestima gdje raste pritisak koji stvaraju klimatske promjene."

Šest od deset ispitanika koji su odgovorili na IUCN-ov upitnik, a anketirano je više od 300 organizacija diljem svijeta, reklo je da su vidjeli spolno nasilje nad ženama koje se bore za zaštitu okoliša, migranticama koji migriraju zbog klimatskih prilika i izbjeglicama, ali i u područjima gdje se događaju zločini protiv klime i gdje je vidljiva degradacija okoliša. Više od 80 studija slučajeva u kojima su te poveznice ustanovljene otkrivene su tijekom nastajanja IUCN-ove studije.

Spolno nasilje uključuje nasilje u obitelji, seksualno napastovanje i silovanje, nasilnu prostituciju, nasilne brakove, brakove s djecom te druge oblike eksploatacije žena. Studija IUCN-a otkrila je da trgovina ljudima raste u područja gdje je okoliš pod stresom, ali da postoje poveznice između nasilja na bazi spola te zločina protiv okoliša kao što su krivolov i ilegalno prikupljanje prirodnih resursa.

"Nasilje na bazi spola jedno je od najraširenijih na svijetu. Istovremeno, radi se o jednoj od barijera s kojom se suočavaju klimatskih aktivisti i konzervatori o kojoj se najmanje priča. Na njega moramo obratiti pozornost i moramo prestati žmiriti", rekla je Owren.

Studija je otkrila da se seksualno zlostavljanje odvija u ilegalnim ribnjacima na jugoistoku Azije, a ribari na istoku i jugu Afrike ženama odbijaju prodati ribu ako se on s njima ne upuste u seks. Ilegalna sječa drva i trgovina ugljenom u Demokratskoj republici Kongo povezana je sa seksualnim iskorištavanjem, a ilegalni rudnici u Kolumbiji i Peruu povezani s povećanjem trgovine ljudima u svrhu prostitucije. Utvrđeno je i da se aktivistice za zaštitu okoliša često susreću sa seksualnim nasiljem i prijetnjama, a IUCN u svojoj studiji tvrdi da se projekti za zaštitu okoliša s tim problemima ne bave. Primjerice, studija je pokazala da obitelji u nekim zajednicama mlade djevojke tjeraju na brak kada osjete negativne posljedice klimatskih promjena. Vremenske neprilike dovele su i do povećanja trgovine ljudima u svrhu prostitucije od 20 do 30 posto.

Ravnateljica IUCN-a Grethel Aguilar konstatirala je da se problemi s kojima se žene susreću zbog klimatskih promjena ignoriraju. Aktivisti su u prosincu prošle godine na konferenciji Ujedinjenih naroda u španjolskom gradu Madridu posvećenoj klimi kritizirale vlade jer ignoriraju patnje žena i djece koje direktno i indirektno uzrokuju klimatske promjene. Neke su vlade reagirale na kritike te su počele voditi računa o problemima žena i djevojaka. Nezavisni istraživački instituti istaknuli su da aktivistice poput Grete Thunberg u tom smislu rade značajan posao jer ukazuju na spomenute probleme.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo