NEUGODNOSTI TIJEKOM TJELOVJEŽBE

MUČNE ISPOVIJESTI DJEVOJAKA IZ TERETANE Progovorile o tabu temi s kojom se mnoge susreću: 'Mislila sam da je to samo paranoja, ali nije bilo tako...'

Ilustracija
 Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Za 19-godišnju studenticu Ellen iz Newcastlea, odlazak u teretanu nekad je bio užitak, no sada se sve češće u njoj osjeća krajnje neugodno.

Razlog je jedan muškarac, čije ime ne zna, ali koji joj već dulje vrijeme stvara nelagodu.

Zove ga Vrištač, po zvukovima koje ispušta kad podiže utege, a kada ona vježba, ne skida pogled s nje. Osim toga, često je i ismijava, jer ga je jednom zatekla kako imitira njezine čučnjeve i umire od smijeha. Razmišljala je već da se požali osoblju, no nije to učinila jer joj se čini da je Vrištač ljubazan i u prijateljskim odnosima sa svima njima.

Neprimjeren odgovor zaposlenika

U teretanu je prestala nositi uobičajene topiće, sada vježba u širokim majicama, no muškarac se i dalje ne miče od nje.

Britanski Guardian ističe kako je njezin slučaj samo jedan u moru sličnih, a riječ je o problemu o kojem se malo ili gotovo ništa govori. Navode slučaj kada se jedna klijentica požalila osoblju lanca teretana Gymbox, a njihov odgovor bio je sve samo ne ohrabrujući.

- Tijekom tjelovježbe u tijelu se stvaraju velike razine testosterona. To znači da reakcije, naročito muškaraca, mogu biti pomalo ekstremne - rekao joj je zaposlenik Gymboxa. Iz lanca su se naknadno ispričali klijentici rekavši kako takav odgovor nije bio primjeren.

Još jedna klijentica teretana Rosie (Guardian navodi kako su neka imena izmijenjena radi zaštite identiteta), otkrila je drugi aspekt ove priče - ona sama bila je izložena zlostavljanju od strane djelatnika teretane.

Londončanku je zaposlenik teretane uhodio, a iz baze podataka nabavio je broj njezina mobitela te joj počeo slati fotografije svog penisa.

- Rekla sam mu da nisam zainteresirana. Tada se razljutio i počeo mi slati razne uvredljive sadržaje na internetu - ispričala je Rosie. Sve je kulminiralo kada je jednog dana, dok se zabavljala uz roštilj, Rosie dobila e-mail od svog zlostavljača. Napisao joj je da će, ako odmah ne ode s njim u teretanu, kontaktirati njezina dečka i ispričati mu da ga je varala. Otišla je, a on je bio krajnje bezobrazan prema njoj. Kap koja je prelila čašu bilo je kada ju je pratio u saunu i pokušao je tamo zarobiti. Tada je otkazala pretplatu u teretani i pobjegla, ali se zbog straha nikad nije odlučila prijaviti svog zlostavljača.

- Bojala sam se da bi mi mogao uništiti život - ispričala je.

Njezin slučaj je ekstreman, no i mnogo suptilnije forme spolnog nasrtaja mogu biti vrlo neugodne.

Neželjeni dodiri

- Postoji veliki raspon ponašanja koja su zapravo zlostavljanje. Buljenje u nekoga, davanje seksualiziranih komentara, pokušaj uvlačenja nekog u neželjeni razgovor ili dodiri na koje druga strana nije pristala samo su dio toga - kaže dr. Bianca Fileborn s melburnskog sveučilišta.

Ističe kako su žene izložene takvom ponašanju sklone mijenjati vlastite životne navike, primjerice odlaziti u teretanu samo u određeno vrijeme kada mogu biti sigurne ili izbjegavati prostorije, poput one za dizanje utega u kojoj su uglavnom muškarci.

Postoji i zdravstvena dimenzija ovog problema. Ako im tjelovježba, koja nam je dokazano svima potrebna, od ugode preraste u neugodu, žene će se teže držati te zdrave životne navike.

- U jednom trenutku uvjerila sam sebe da je sve u mojoj glavi, da sam paranoična. No, to nije bilo. Trojica muškaraca u teretani su me snimali. Nakon toga su upali u uniseks kupaonicu i blokirali me. Da bih izašla morala sam se očešati o njih, a oni su dahtali - kaže 33-godišnja Jade koja je tada uspjela pobjeći.

U tom je slučaju, doduše, teretana ekspresno reagirala, upravitelj joj se ispričao, a muškarcima je blokirano članstvo. No, pitanje koju Guardianova tema otvara jest koliko je takvih slučajeva u teretanama diljem svijeta još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 09:51