CIJENA? 100.000$

Robotske noge pomažu paraliziranima da hodaju uz zvuk iz ‘Robocopa’

Proizvod je težak oko 16 kilograma, a pomoću senzora za pokrete i motora reagira na blage pokrete gornjeg dijela tijela te pomaže u održavanju ravnoteže

ZAGREB - Kada je izraelski poduzetnik Amit Goffer 1997. godine ostao paraliziran nakon prometne nesreće, njegov je jedini cilj u životu postao pomoći ljudima slične sudbine da ponovno prohodaju.

Senzori i motori

Stvorio je alternativu invalidskim kolicima: robotske “hlače” koje pomoću senzora i motora omogućavaju paraliziranim ljudima da stoje, hodaju, pa čak i da se penju stepenicama. Goffer je osnovao tvrtku Argo Medical Technologies Ltd. kako bi proizvod plasirao na tržište. Proizvod će u siječnju biti pušten u prodaju.

Ruksak s kompjuterom

Nazvan ReWalk, pomaže paraplegičarima da stoje i hodaju, uz upotrebu štaka za stabilnost. Proizvod je težak oko 16 kilograma, a pomoću senzora za pokrete i motora reagira na blage pokrete gornjeg dijela tijela te pomaže u održavanju ravnoteže.

Na leđima se nalazi ruksak s kompjutorom i baterijom koja traje tri i pol sata. Kada je u pogonu, uređaj proizvodi zvuk sličan onome koji je proizvodio robot iz poznatoga filmskog hita 80-ih godina “Robocop”. ReWalk stoji 100.000 dolara.

- Kada upotrebljavam ReWalk, osjećam se kao da tijelo održavam i sprečavam ga da propada. Fenomenalno - rekao je Radi Kaiuf koji je 1988. ostao paraliziran.

Konkurentski proizvodi:

1. Tibion Corp. iz Kalifornije počeo je s promocijom svoje bioničke noge

2. Kalifornijska tvrtka Berkeley Bionics prošli je mjesec predstavila svoje eLEGS.

3. Jedinicu koja pomaže nepokretnim osobama razvila je i novozelandska tvrtka Rex Bionics

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:40