NOVA STUDIJA OTKRILA

Tko više sanja, bolje pamti i rješava probleme

Studija pokazuje da je REM faza sna ključna za sposobnost mozga da organizira zapamćeno

ZAGREB - Živi noćni snovi mogu poboljšati naše pamćenje i pomoći nam da lakše rješavamo probleme, otkrivaju studije o funkciji snova. Ljudi koji mnogo sanjaju bolje se prisjećaju informacija i lakše povezuju činjenice, utvrdili su psiholozi sa sveučilišta u San Diegu.

Nova studija potvrđuje da je REM faza sna, kad većinom sanjamo, ključna za sposobnost mozga da organizira zapamćeno.

REM (Rapid Eye Movement) je dio sna s brzim pokretima očiju i snažnom moždanom aktivnošću.

U jednoj noći možemo imati četiri ili pet faza koje karakterizira brzo pomicanje očiju, koje su sve dulje kako noć odmiče. To znači da prekratak san, kraći od preporučenih sedam do osam sati, može biti štetan za sposobnost našeg uma da što kvalitetnije organizira uspomene i sjećanja.

Stvaranje novih veza

Dr. Sara Mednick, koja je vodila ovo istraživanje, smatra da neurološke promjene koje se događaju u REM fazi potiču stvaranje novih veza između prethodno nepovezanih informacija, što je ključno za kreativno rješavanje problema.

- REM spavanje je važno za obradu svih informacija koje dnevno prikupimo. To nam pomaže da bolje razumijemo kakva je korist od spavanja i da pomognemo ljudima kako da što bolje iskoriste san da bi poboljšali pamćenje i svoju produktivnost - kaže dr. Sara Mednick.

Znanstvenici istražuju veze između spavanja, snova i aktivnosti mozga od 1953., kad je prvi put identificirana REM faza sna. Eugene Aserinsky i Nathaniel Kleitman otkrili su da se ljudi, probuđeni u toj fazi sna, sjećaju puno složenijih snova, bogatih i bojama i fabulom, od onih koji su bili probuđeni u nekoj drugoj fazi spavanja.

Sortiranje informacija

Danas se vjeruje da san pomaže mozgu da sortira informacije, odbaci beskorisne, a pohrani korisne kako bi ih se ubuduće moglo koristiti. Znanstvenici za sveučilišta u Harvardu u travnju su objavilo opsežno istraživanje po kojem su ispitanici koji su uživali u spavanju punom snova bili čak deset puta bolji u rješavanju kompliciranih zadataka od onih koji su ostali budni. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:59