ZNANSTVENO OTKRIĆE

Transformacijom matične stanice ljudske sperme dobili - inzulin!

 Wikimedia

ZAGREB - Američki su znanstvenici uspješno transformirali matične stanice ljudske sperme u beta stanice koje proizvode inzulin. Ovo postignuće u budućnosti bi moglo dovesti do razvoja novog tretmana dijabetesa tipa 1.

Kod dijabetesa tipa 1 beta stanice u gušterači, umiru zbog imunološkog procesa tijekom kojega tijelo uništava vlastite stanice. Što dovodi do tog procesa, nije posve poznato, ali se zna da postoji niz gena koji štite, te niz gena koji ubrzavaju tu bolest. Dijabetes tipa 1 najčešće se javlja kod djece i mladih osoba.

Američki znanstvenik dr. Ian Gallicano i njegovi suradnici sa Sveučilišta Georgtown uspješno su transformirali matične stanice sperme u beta stanice koje prozivode inzulin. Kada su beta stanice usađene u laboratorijske miševe koji su imali dijabetes, one su uspješno regulirale razinu šećera u krvi tih glodavaca.

- Ako ste miš i imate dijabetes, imate sreće jer vam možemo pomoći - izjavio je dr. Gallicano koji je svoje istraživanje predstavio na kongresu Američkog društva za staničnu biologiju.

Ukoliko bi se Gallicanova tehnika mogla primjeniti kod ljudi tako da se kod dijabetičara koristi njihovo vlastito tkivo za dobivanje beta stanica, to bi moglo pomoći u razvoju novih tretmana dijabetesa tipa 1. Od svih slučajeva šećerne bolesti na Zapadu, 10 posto otpada na dijabetes tipa 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:53