VELIKO POSTIGNUĆE

USPJEH MLADOG HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Magnetski sendvič za superbrza računala

'Čak 1000 puta povećat ćemo sadašnji kapacitet hard diska', kaže dr. Lazić

Međunarodna skupina znanstvenika, među kojima je i dr. Predrag Lazić iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, otkrila je nov način za slaganje i upotrebu molekularnih nanomagneta.

To postignuće, objavljeno u novom broju vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa Nature, moglo bi otvoriti put prema novoj generaciji medija za pohranu podataka te bržim i energetski efikasnijim računalnim procesorima.

Nanotehnologija

Da bi se povećala računalna snaga i smanjila potrošnja energije, konstantno se smanjuju dimenzije računalnih procesora i memorije. Međutim, ta tehnologija približava se svom kraju koji je određen fizikalnim zakonima. Dijelovi od kojih se sastoje moderni procesori i memorija postaju premali, samim tim i nestabilni, a posljedicu toga je nemogućnost pouzdanog spremanja i obrade podataka. Mogući je izlaz u tzv. molekularnoj elektronici s nanometarskim dijelovima u obliku molekula (prefiks nano označava milijarditi dio metra).

Predrag Lazić i njegovi kolege iz Njemačke, SAD-a i Indije razvili su novu metodu koja se temelji na inovativnom načinu slaganja i uporabi molekularnih magneta, u ovom slučaju tankih slojeva kobalta i organskih molekula ZMP (Zinkmethylphenylalenyl).

Magnetska prebacivanja

Pokazalo se da ZMP zajedno s površinom kobalta čini magnetski sendvič čije se magnetsko stanje može prebacivati pomoću magnetskog polja. Ta nova tehnologija mogla bi otvoriti put prema superbrzim i učinkovitim računalima.

- A od same brzine računala možda je bitnije povećanje kapaciteta hard diskova za 1000 puta ako bi se bazirali na tom konkretnom rješenju - rekao je Predrag Lazić.

Izdvajamo