ŠTO SE DOGODILO?

Vijest koja je iznenadila znanstvenike: ‘Morske papige se oporavljaju unatoč klimatskim promjenama!‘

Wiki Media, Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 Richard Bartz
Vijest je u suprotnosti s ekološkim trendovima, jer su znanstvenici rekli da zagrijavanje vode u Novoj Engleskoj ugrožava ptice

Atlantski puffini (tupik) - klaunovske morske ptice sa šarenim kljunom i gegajućim hodom — imale su drugu uzastopnu godinu oporavka za mlade piliće nakon katastrofalne 2021. godine a udaljenim otocima uz obalu Mainea, rekli su nedavno znanstvenici koji prate ptice za AP Associated Press News. Tupici poznati i kao "morski klaunovi" ili "morske papige" - gnijezde se u jazbinama i hrane svoje piliće malim ribama poput haringe.

Vijest je u suprotnosti s ekološkim trendovima, budući da su znanstvenici rekli da zagrijavanje vode u Novoj Engleskoj ugrožava ptice jer smanjuje vrstu ribe koja im je potrebna da hrane svoje piliće. No možda je pomoglo i to što je ribe - pješčanog koplja - ove godine bilo u izobilju, što je omogućilo morskim papigama da napreduju, rekao je Don Lyons, direktor znanosti o očuvanju na Institutu za morske ptice Nacionalnog društva Audubon u Bremenu, Maine za AP. Prije dvije godine, kolonije su pretrpjele jednu od najgorih godina za reprodukciju u desetljećima zbog nedostatka te ribe, kada je samo četvrtina ptica uspjela uzgojiti piliće.

image

Wicki Media, Cttribution-Share Alike 3.0 Unported

Richard Bartz

Smatra kako je to znak da utjecaj klimatskih promjena na ekosustave nije uvijek tako uredan, odnosno pravocrtan kao što se misli. Za neke je stvari utjecaj očito štetan, ali za neke može biti i povoljan.

Ohrabrujuća vijest došla je, piše AP, u trenutku kada Društvo Audubon slavi svoju 50. godišnjicu brige o kolonijama tufna u Maineu, koje je obnovilo od samo nekoliko desetaka parova.

- Sada ima čak 3000 ptica, a populacija je stabilna. Ova godina je dobar primjer koliko su stvari složene. Ne možemo to svesti na jednu varijablu. Imamo još puno za naučiti - istaknuo je Lyons.

Audubon i druge skupine za očuvanje povezale su nedostatak ribe sa zagrijavanjem oceanskih temperatura, te se zaljev gdje ove price žive naročito zagrijavao. Početak ovog ljeta bio je još neobično toplo, no ptice su i ove kao i prošle godine izlegle piliće. Više nego 2021. godine.

Međutim, i dalje ističe da je zbog klimatskih promjena u populaciji manje mladih ptica koje se mogu regrutirati u populaciju za razmnožavanje.

Inače, tupik koji se rijetko pojavi i u Hrvatskoj, gnijezdi se na sjeveru Atlantskog oceana, na strmim morskim obalama, klifovima i stijenama u Norveškoj, na Islandu, Grenlandu, Newfoundlandu.Hrani se roneći za plijenom kojeg hvata na dubinama do 30 metara, a može zaroniti i dublje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 17:49