FENOMEN

Znanstvenici o misterioznoj pojavi prije potresa: ‘Da ste prije 40 godina pričali o tome, nitko vam ne bi vjerovao!‘

Bljesak uoči i tijekom potresa u maroku

 Screenshot/Twitter
Ista pojava viđena je i prije i tijekom nedavnog zemljotresa u Maroku, pa onda i u veljači u Turskoj, pa 2017. u Meksiku

Dok u Maroku još broje žrtve katastrofalnog potresa magnitude 6,8 koji je pogodio tu zemlju, društvenim mrežama šire se video snimke na kojima se vidi plavičasta svjetlost. Sličnu pojavu zabilježili su i svjedoci razornog potresa magnitude 7,8 koji je u veljači pogodio jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju. Nadalje, kada je potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine, video snimke također su dokumentirale tajanstvenu plavu svjetlost. O razlozima te pojave vodi se rasprava u akademskoj zajednici.

- Prema jednoj od hipoteza, kod velikih tlakova kojima su izložene stijene neposredno prije ili za vrijeme potresa, dolazi do ionizacije atoma kisika kod nekih tipova stijena i oslobađanja i oni kroz pore i pukotine u stijenama idu u atmosferu. Budući da se radi o velikoj energiji, ioniziraju zrak oko sebe na sličan način kao kod munje i to proizvodi optički efekt. Iako je ova pojava zabilježena više puta u raznim dijelovima svijeta, ne postoji konsenzus u široj znanstvenoj zajednici o tome što je točno uzrokuje, ali se pokušava objasniti eksperimentalnim simulacijama – rekao nam je u razgovoru za Globus prije nekoliko mjeseci dr, Hrvoje Tkalčić, redoviti profesor seizmologije i matematičke geofizike te voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri.

image

Hrvoje Tkalčić

Ranko Suvar/Cropix

Iako u znanstvenoj zajednici još nema jedinstvenog tumačenja što uzrokuje "potresnu svjetlost", dokazi o njezinu postojanju sežu u daleku prošlost. Friedemann Freund, iz NASA-ina Istraživačkog centru Ames, i njegovi kolege proučili su 65 izvještaja o takvim svjetlima koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića 2014. u časopisu Seismological Research Letters. Tada je u intervjuu za National Geographic, Freund iznio teoriju da "potresnu svjetlost" uzrokuju električni naboji u određenim vrstama stijena tijekom seizmičke aktivnosti. - Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori – naglasio je Freund.

Svjetla potresa mogu poprimiti nekoliko različitih oblika, tvrdi u knjizi Encyclopedia of Solid Earth Geophysics iz 2019. godine John Derr, umirovljeni geofizičar koji je radio u američkom Geološkom institutu te objavio nekoliko znanstvenih radova o "potresnoj svjetlosti". Ponekad se ta svjetlost može činiti slična običnoj munji ili može biti poput svjetlosne trake u atmosferi nalik Aurori Borealis (polarna svjetlost).

Drugi put nalikuje svjetlećim kuglama koje lebde u zraku. Također, "potresna svjetla" mogu izgledati kao mali plamenovi koji trepere ili puze duž ili blizu tla ili kao veći plamenovi koji izviru iz zemlje. Znanstvenici su otkrili da je oko 80 posto proučavanih pojava svjetla uočeno kod potresa magnitude veće od 5,0. U većini slučajeva, fenomen je primijećen neposredno prije ili tijekom seizmičkog događaja, a bio je vidljiv do udaljenosti 600 kilometara od epicentra potresa.

image

Bljesak uoči i tijekom potresa u maroku

Screenshot/Twitter

Za razliku od prošlosti kada se o plavoj, zelenoj ili ljubičastoj svjetlosti u trenutku potresa raspravljalo na temelju svjedočanstava očevidaca, danas se takvi fenomeni uspješno dokumentiraju pomoću mobitela što znanstvenicima omogućava usporedbe između različitih događaja. U razgovoru za CNN John Derr je naglasio kako nedavni video iz Maroka objavljen na internetu izgleda kao svjetlo snimljeno sigurnosnim kamerama tijekom potresa 2007. godine u Piscu u Peruu.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor fizike na Sveučilištu Universidad Nacional Mayor de San Marcos u Peruu i Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu, koji je proučavao fenomen, rekao je da su video snimke mobitela i raširena uporaba sigurnosnih kamera olakšale proučavanje potresnih svjetala. - Prije četrdeset godina to je bilo nemoguće. Da ste vidjeli to svjetlo, nitko ne bi vjerovao što ste vidjeli – rekao je Casho za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:00