TAJNE MORA

Znanstvenici u Sredozemnom moru pronašli životinje koje ne trebaju kisik!

Tri neobične bića, duga tek milimetar i oblikom najsličnija meduzama, prve su životinjske vrste na Zemlji koje za svoj život ne trebaju kisik.

Pronašao ih je talijanski znanstveni Roberto Danovaro na 3,5 kilometara dubokom dnu Sredozemnog mora, oko 200 kilometara udaljenom od Krete.

Zasad je samo jedna vrsta iz reda prozvanog Loriciferans dobila ime. Danovaro ju je nazvao Spinoloricus Cinzia, po svojoj supruzi, dok druge dvje, koje zasad oslovljavaju s Rugiloricus i Pliciloricus tek trebaju dobiti službeno ime.

Životinje su pronađene nakon gotovo desetogodišnjeg istraživanja dijela podmorja poznatog po izrazito niskoj razini kisika. Znanstvenici su i ranije znali na takvih dijelovima pronaći ostatke životinja, no uglavnom se smatralo kako su tamo pronađene vrste doplovile s kisikom bogatijim strujama.

Ovaj put su znanstvenici pronašli životinje koje su ne samo živjele na tom podučju, nego se jedna od njih upravo spremala na razmnožavanje.

Naime, dvije od tri pronađene životinje su bile žive, a jedna od njih se uspješno izlegla u kisikom siromašnoj vodi prenešnoj na brod.

- Doista je misterij kako su ove životinje živjele bez kisika. Dosad smo smatrali da to mogu samo bakterije - izjavio je za BBC profesor Danovaro.

Dio znanstvenika kojima pogled nije uprt u more, nego pretražuju nebo, pak tvrde kako bi ovo otkriće moglo pomoći znanstvenicima koji tragaju za izvanzemaljskim oblicima života, s obzirom da je sad jasno kako kisik nije nužan uvjet za razvoj višestaničnih organizama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:08