NAUTIKA

ACI marine južnog Jadrana ovu godinu dočekuju u potpuno novom ruhu

ACI marine Dubrovnik i Korčula blistaju u novom ruhu i s dodatnim kapacitetima, a pojačanje im je i ACI marina Slano

ACI marina Dubrovnik

 Davor Žunić/Petar Fabijan

Južna Dalmacija iz godine u godinu očarava sve više turista iz cijelog svijeta, a za jednu specifičnu skupinu već neko vrijeme predstavlja destinaciju bez konkurencije u ljepoti i sadržaju. Riječ je o nautičarima koji nerijetko tvrde kako je ovaj dio Jadrana ljepši i od Azurne obale, ali i to da mu se također vjerno vraćaju zbog kvalitete infrastrukture i usluge koju im je ovdje osigurao najveći lanac marina na Mediteranu – ACI d.d.

S čak 22 marine koje su smještene na najljepšim otocima, gradovima i uvalama Lijepe naše, ACI se pobrinuo da svi nautičari koji posjete Hrvatsku zaista dobiju sve uvjete za najčarobniji mogući doživljaj Mediterana. Najbolji primjer za to upravo je jug Dalmacije, gdje ACI marine Korčula, Slano i Dubrovnik pružaju sve uvjete za nezaboravan obilazak nekih od najposebnijih otoka i gradova na čitavom Mediteranu. Pritom glavnu ulogu ima prekrasni Dubrovnik, sada već pravi hrvatski turistički brend, s kojim nautičari iz cijelog svijeta prvi dodir ostvaruju baš u tamošnjoj ACI marini. Svjestan koliko je prvi utisak važan, ACI kontinuirano ulaže značajna sredstva i napore u najviše standarde kvalitete infrastrukture i usluge pa su tako kroz proteklo razdoblje ostvarene investicije od čak 35 milijuna kuna u sveobuhvatnu rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik, koja već ove sezone goste dočekuje u potpuno novom, osvježenom ruhu. Štoviše, ACI je u posljednjih pet godina u izvrsnost infrastrukture i usluge svojih marina samo na području Dubrovačko-neretvanske županije uložio ukupno 95 milijuna kuna.

image

ACI marina Korčula

Davor Žunić/Petar Fabijan

Skrojena po mjeri kraljevskog grada

Iako Dubrovnik u popularnoj seriji "Igra prijestolja" predstavlja veličanstvenu kraljevu prijestolnicu, ovaj biser Jadrana za Hrvatsku predstavlja nešto daleko vrjednije. Stoga ne čudi da je upravo u Dubrovniku smještena jedna od najraskošnijih i najtrofejnijih ACI marina na Jadranu, kao ni to da je i ove sezone prvi izbor domaćih i svjetskih nautičara. Zahvaljujući provedenim radovima na rekonstrukciji ovog, već prekrasnog nautičkog zdanja, ACI marina Dubrovnik dobila je novi obalni zid koji osigurava više od 230 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara duljih plovila nego dosad. Nadalje, u cijeloj marini provedena je rekonstrukcija infrastrukture što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. Uz to, ACI u planu ima i izgradnju servisne zone, koja će biti najveća na južnom dijelu Jadrana, čime će se značajno povećati razina servisnih nautičkih usluga na veliko zadovoljstvo gostiju.

"Iznimno smo ponosni na uloženi trud u proteklom razdoblju, kada smo dodatno unaprijedili kvalitetu infrastrukture i usluge u ovoj zaista posebnoj marini, koja je već dugo u samom vrhu nautičke ponude Mediterana. Upravo su to nautičari od nas i tražili, odnosno to da imaju što kvalitetniji vez i usluge. Čim se riješi pitanje koncesije ACI je spreman i za novi značajniji investicijski ciklus", naglasio je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić. Uz već postojeće ACI Golf Range i teniske terene, dva restorana vrhunske gastronomije, bazen, sadržaje za djecu i višestoljetni ljetnikovac Sorkočević ova će marina uskoro postati pravi grad u malom. Štoviše, predviđena je i rekonstrukcija ovog gotičko - renesansnog dvorca koji je zaštićen kao kulturno dobro i upisan u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture, a koji će u skorijem vremenu zasjati svojim nekadašnjim sjajem i ponovno plijeniti pozornost i divljenje brojnih posjetitelja.

Žila kucavica jednog od najčarobnijih hrvatskih otoka

Uz ACI marinu Dubrovnik, ove godine nautičare u novom ruhu dočekuje i ACI marina Korčula, čijoj je izvrsnosti na polju infrastrukture i usluge u prethodnom periodu također posvećena velika pozornost. Naime, ACI je tijekom 2021. godine realizirao ukupna ulaganja u iznosu od 44 milijuna kuna, od čega je najviše, nešto manje od 25 milijuna kuna, uloženo u rekonstrukciju lukobrana u marini Korčula, turističkoj žili kucavici cjelokupnog otoka koja sada ponovno počinje blistati kao jedna od najljepših otočnih marina na Jadranu. Osim što se vizualno savršeno uklapa u identitet prekrasne stare gradske jezgre, ACI marina Korčula ovim unaprjeđenjem itekako doprinosi i cjelokupnom turizmu otoka pružajući, ne samo višu razinu sigurnosti, već i veću kvalitetu usluge za plovila i nautičare u marini. Međutim, ACI marina Korčula tek treba dobiti lice i naličje kakvo svojim značajem uistinu i zaslužuje, a sve je to dio dugoročnog cilja ACI-ja, koji ovu ljepoticu planira pretvoriti u pravu boutique marinu u centru grada, s luksuznim smještajnim jedinicama.

image

ACI marina Korčula

Davor Žunić

Najmlađa ACI marina kao dodatni začin za savršenu đitu jugom

Većina nautičara koji se otisnu u đitu južnom Dalmacijom, složit će se da uz krunske dragulje ACI-ja u Dubrovniku i Korčuli nikako ne treba zaobići ni najnoviju kariku najvećeg lanca marina na Mediteranu. Riječ je o ACI marini "Veljko Barbieri" u Slanom, koja u kolovozu ove godine slavi svoj šesti rođendan i koja je dobila ime po čovjeku koji je po mnogočemu obilježio noviju hrvatsku povijest, a između ostaloga je i začetnik ideje o osnivanju lanca ACI marina. S obzirom na to da je riječ o najmlađoj ACI marini, podrazumijeva se kako ju već odlikuju najviši standardi kvalitete. Osim na već dobro poznate snage i prednosti koje karakteriziraju ACI u globalu, to se također odnosi i na pogodnosti poput Tesla punionica za električne automobile, trgovine nautičke opreme, ali i cijenjenog restorana Perast koji uspješno drži korak s vrhunskim gastronomskim renomeom brojnih ACI marina diljem Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:28