impresivna flota

ACI Sail priprema spektakl u Splitu: U Hrvatsku stiže prva ikad svjetska ClubSwan regata

Jadransko more i razvedena obala glavni su razlozi zbog kojih Hrvatska predstavlja jednu od najidealnijih destinacija za jedrenje

Swan Tuscany Challenge 2020

 Giulio Testa/© Nautor‘s Swan/studio Borlengh

Jadransko more i jedinstvena razvedena obala nedvojbeno su glavni razlozi zbog kojih Hrvatska za brojne svjetske nautičare predstavlja jednu od najidealnijih destinacija za jedrenje – kako po pitanju savršenog odmora, tako i po pitanju vrhunskih sportskih izazova. U oba slučaja, zajednički nazivnik svih nautičkih potencijala Hrvatske predstavlja upravo najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., kojem se zahvaljujući infrastrukturi i usluzi svjetske klase nautičari iz godine u godinu uvijek vjerno vraćaju. Međutim, ACI prije svega krasi upravo bogata tradicija, ljubav i strast prema jedrenju, iz koje je naposljetku proizašao i jedinstveni projekt ACI Sail. Zahvaljujući ovom projektu kakav zapravo ne postoji gotovo nigdje drugdje u svijetu, Hrvatska je dobila priliku ispričati vlastitu priču o vrhunskom jedrenju, koja polako, ali sigurno dobiva sve veću globalnu pozornost i koja Lijepu našu stavlja rame uz rame s najelitnijim svjetskim jedriličarskim zemljama.

Tako će već u listopadu ove godine sve oči jedriličarskog svijeta biti uprte u Split, gdje ACI Sail od 4. do 8. listopada dovodi ClubSwan 36 europsko prvenstvo te ujedno prvu ikad svjetsku ClubSwan regatu u Hrvatskoj. Doživljaj jedrenja na svjetskoj razini – bez obzira na prethodno iskustvo ACI Sail namijenjen je svim zaljubljenicima u more i plovidbu, bez obzira na njihovo ranije iskustvo, a pruža jedinstvenu uslugu jedrenja na najvišem nivou. Posebnost ovog projekta ogleda se prvenstveno u partnerstvu s finskom tvrtkom Nautor’s Swan, proizvođačem najprogresivnijih svjetskih plovila za sportsko jedrenje. ACI Sail trenutno raspolaže najvećom svjetskom flotom od šest elitnih ClubSwan 36 jedrilica koje su smještene u ACI marini Split. Tamo je u sklopu ovog ekskluzivnog partnerstva ujedno osnovan i ACI Sail ClubSwan 36 trening centar, prva i jedina institucija za učenje i treniranje jedrenja na ovim vrhunskim jedrilicama na čitavom svijetu.

image

ACI Sail

ACI

Brigu o ovoj impresivnoj floti, ali i vrhunskom doživljaju za sve klijente ACI Saila, preuzela je posada olimpijskih jedriličara, na čelu s trostrukim europskim prvakom Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Svi zajedno broje preko 30 godina olimpijskog iskustva, a svoja znanja te bogata iskustva s najvećih svjetskih pozornica s jednakim entuzijazmom i željom prenose brojnim znatiželjnim entuzijastima i zaljubljenicima u ovaj prekrasan sport. Svi zainteresirani, od početnika koji po prvi put staju na brod pa sve do prekaljenih jedriličarskih eksperata, u sklopu ACI Saila imaju priliku steći vještine potrebne za uspješno upravljanje ponajboljim svjetskim plovilima, kao što je ClubSwan 36. Također, ACI Sail svojim klijentima omogućuje i sudjelovanje na regatama u najelitnijem svjetskom društvu, rezerviranom isključivo za vlasnike ClubSwan plovila, a sve prema principu „ključ u ruke“. Tako je jedina obveza nautičara doći na regatu i uživati u jedrenju na najvišoj svjetskoj razini, a ACI Sail će se pobrinuti za sve ostalo – od pripreme i transporta broda, registracije i organizacije papirologije pa sve do okupljanja vrhunske posade ako klijent izrazi želju za time.

Čvrst položaj u samom svjetskom vrhu nautike Od samog osnutka, ljubav prema moru i strast prema jedrenju predstavljaju okosnicu poslovanja i sastavni dio identiteta ACI-ja. Tvrtka je tako u svojoj dosadašnjoj povijesti kao organizator sudjelovala u više od 20 ACI Match Race regata, među kojima su bila i dva svjetska prvenstva. Pritom su kroz ova natjecanja prošla i brojna velika imena sv jetskog jedrenja, a neka od njih su Russell Coutts, Dean Barker, Dennis Conner, Paolo Cian, Peter Holmberg i mnogi drugi. Veliki planovi za budućnost, temeljeni na bogatom dosadašnjem iskustvu, mogli su se iščitati i iz pozivnog ClubSwan 36 ACI Cup-a koji je uspješno održan u Rovinju u listopadu prošle godine. Stoga je ClubSwan 36 europsko prvenstvo u Splitu logičan nastavak ACI-jeve dugogodišnje regatne tradicije te očekivani nautički iskorak za Hrvatsku, koja u kombinaciji sa svojim prirodnim atributima, bogatom jedriličarskom ostavštinom utkanom u brojne naraštaje i projektom ACI Sail, ima apsolutno sve potrebne predispozicije da postane, ne samo jedna od, nego i najsnažnija svjetska jedriličarska nacija. Splitski spektakl obećava dugoročne benefite ClubSwan 36 europsko prvenstvo koje će se održavati od 4. do 8. listopada u Splitu, sastavni je dio regatnog kalendara ClubSwan Racing regatne lige Nautor’s Swana, koji će kao partner sudjelovati i u organizaciji ovog događaja.

Štoviše, prva je to ClubSwan regata u hrvatskoj povijesti koja za cilj ima okupljanje vlasnika Nautor’s Swanovih jedrilica i koja će grad pod Marjanom pozicionirati u najekskluzivniji jedriličarski krug, koji čine destinacije kao što su Palma de Mallorca, St. Tropez, Monte Carlo, Porto Cervo i Sardinija. Punopravno članstvo u krugu ovako kultnih jedriličarskih destinacija nedvojbeno će uvelike osnažiti status Splita kao jednog od najznačajnijih nautičkih gradova na Mediteranu te posljedično ponuditi jedan od najkonkretnijih kanala za brendiranje Hrvatske kao nautičke velesile i jačanje njene nacionalne prepoznatljivosti prema snažnoj jedriličarskoj kulturi i organizaciji najkonkurentnijih svjetskih natjecanja. Samim time, Hrvatska će zasigurno privući još veći broj nautičara, što će prvenstveno značajno povećati prosjek luksuzne klijentele više platežne moći, a zatim i značajno produljiti turističku sezonu budući da nautički kalendari sežu sve do zimskih mjeseci. Imajući u vidu sve postignute iskorake ACI Saila, itekako se može računati na to da će u skorijoj budućnosti čak i ovakve kasnije manifestacije uživati sve veću pažnju nautičara iz ostatka Europe, ali i svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:47