Na istoku Hrvatske

Advent nosiš u srcu. Šetaj. Adventiraj u Osječko-baranskoj županiji i uživaj u ugođaju

"Nije stajanje, nego kretnja - nije mjesto, nego šetnja" - osječko Adventiranje je šetnja kroz više od deset lokacija gradom
 Vedran Ristić

Vrijeme iščekivanja, nade, budnosti i čežnje. Upravo iščekivanje, nada, budnost i čežnja opisuju 2020. godinu više nego ijednu koju pamtimo. Iščekujemo kraj pandemije s nadom da će doći što prije, bez velikih posljedica. Budnost, oprez i strah obilježavaju nam život više nego ikad prije. A čežnja? Čežnja je velika. Čeznemo za druženjima, zagrljajima, poljupcima... sigurnosti.

Svjesni tog konteksta, u Osijeku su manifestaciju gradskog Adventa prilagodili ovogodišnjim uvjetima i priredili novi koncept, koji nije fokusiran na okupljanje i masovnu zabavu, ali omogućava svakom građaninu i prolazniku da svim osjetilima udahne čaroliju Adventa. Kako bi spriječili okupljanja i gužvu, a omogućili čaroliju, ovogodišnja manifestacija disperzirana je i pretvorena u "prolazak kroz", a ne "dolazak na" Advent.

image
Samir Kurtagić

"Nije stajanje, nego kretnja - nije mjesto, nego šetnja" - Osječko adventiranje zaživjelo je kao šetnja kroz više od deset lokacija gradom, koje su oplemenjene adventskim ugođajem. Svaka lokacija ima svoj prigodni naziv i stih božićne pjesme koja je opisuje. Na nekima se čuju zvuci božićnih pjesama, na nekima svira Sinatra, a jedna od njih miriše po borovini.

Skriveni prolaz, Čarolija noći, Slatke uspomene, Ples pod zvijezdama, Disko stanica, Vremeplov, Snježna školjka, Mjesto za dvoje, Pokloni ljubav ili Park Zrinjevac lokacije su koje svijetle s više od četiri kilometra novih, za ovu prigodu izrađenih lampica. Na njima su domaćini jeleni, medvjedići, konjići, patuljci, pokloni, velike lizalice, disko kugle i zvijezde.

Na lokaciji Sokolskog doma ljubitelji klizanja mogu izvoditi svoje piruete uz pridržavanje svih propisanih mjera, a na lokaciji Kulturnog centra uživati u bogatom programu pod nazivom "Kultura na dar".

image
Samir Kurtagić

Sve ljepote svijeta u jednom gradu. Sva čarolija blagdana skrivena na nekoliko lokacija, a čarolija, zna se, kad jednom počne, ništa je više ne može zaustaviti jer ona živi u našim srcima. Sve ove lokacije posebno bljesnu od radosti prolaznika.

A prolaznika i šetača uistinu ne nedostaje ovih dana u središtu Osijeka. Pozvani da uz pridržavanje svih epidemioloških mjera prošetaju svojim gradom, Osječani su oživili ulice grada koji nikad nije izgledao veći. Cijeli grad postao je centar. A kako bi postojao "red" u šetanju, kroz grad su postavljenje karte koje pokazuju pravi put i pravi smjer. Ruta je napravljena u obliku bora i normalnim tempom možete je obići za dva sata. Za sigurnost šetača postavljeni su znakovi koji pokazuju da "adventeri" imaju prednost prolaza.

image
Samir Kurtagić

Kao dodatni impuls poslovnoj zajednici organiziran je i nagradni natječaj ZAjedno OSvijetlimo OSijek, kojim su male "poslovne obitelji" pozvane na uređenje svojih izloga koji bi dodatno svojom toplinom grijali duše građana i gradskih prolaznika. Iako su mnogi ugostitelji zbog epidemioloških mjera zatvorili svoja vrata, ostavili su božićne ukrase u svojim izlozima svjesni važnosti zajedništva. Osim toga, digitalni sadržaji koje u najvećoj mjeri kreiraju sami Osječani upotpunjeni su različitim rubrikama, a jedna od njih je i Dnevnik jednog adventera, vlog koji kamerom bilježi šetnje poznatih Osječana.

Ključna misao vodilja svakog Adventa je zajedništvo, a ove godine to zajedništvo je nešto drugačije. Zato se i cijeli adventski program odvija pod zajedničkim sloganom #ZajednoZaJedno, a to jedno u ovom slučaju je sigurnost, zdravlje, ljubav, obitelj, grad Osijek. Upravo je ta ideja zajedništva potaknula i suradnju različitih institucija i partnera. Turistička zajednica grada Osijeka uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i partnerstvo s Osječko-baranjskom županijom donijela je novi i drugačiji pogled na adventski program. Stoga glavni trg uz zastave grada, županije i Europe krasi i zastava Adventa.

image
Samir Kurtagić

Prilagođen je, disperziran i produciran s velikom pažnjom. Osječani su koncept prihvatili odlično, "prežalili" su sajam, kobasice i vino, napunili termosice, obukli ugodne cipele i tople jakne, stavili maske, nasmiješili se očima i krenuli u šetnju.

Dodatni impuls adventskom programu zasigurno će biti i festival svjetla Kaleidoskop koji će se održati 22. i 23. prosinca na glavnom osječkom Trgu Ante Starčevića, također u suorganizaciji Kulturnog centra, Osječko-baranjske županije i TZ-a grada Osijeka.

image
Samir Kurtagić

Ovog adventa koračajte tragovima svjetla, kročite putovima pjesme i sve će oko vas i u vama biti ljepota. Adventirajte osječkim lokacijama i stvarajte nove uspomene. Ovog adventa nasmiješi se očima, zagrli mislima i voli punim srcem... i šetaj. Adventiraj.

RUTA ZA ADVENTIRANJE...


Skriveni prolaz preko Čarolije noći do Slatke uspomene
Obilazeći lokacije adventerske mape od Trga Ante Starčevića ka Tvrđi, naići ćete na Skriveni prolaz. Njime ste zasigurno prošli već stotinu puta, ali u novom ruhu nećete ga prepoznati. Zastanite i pustite čaroliju u svoje srce jer ona će vas dalje nositi do Sakuntale koja je ovog adventa postala Čarolija noći!

Slatke uspomene smještene su u Secesijskom zdencu
Secesijski zdenac, jedan od najljepših i najprepoznatljivijih simbola Osijeka, postao je Slatka uspomena. Njegovo uređenje podsjeća na uspomene iz djetinjstva, zvuk dječjeg smijeha, zimske radosti... Sve su to najslađe uspomene kojih se s veseljem prisjećamo u ovo blagdansko vrijeme.

Zaplešite pod zvijezdama u Perivoju, a nakon plesa napravite najljepšu fotografiju na Mjestu za dvoje
Ovog Božića nećemo se okupljati, nećemo stvarati gužve. Držat ćemo se svog najužeg kruga ljudi. S njima možemo šetati, s njima možemo plesati. Zaplešite pod zvijezdama u Perivoju kralja Tomislava. Dok adventirate, zastanite na trenutak u Perivoju kralja Tomislava, podignite pogled gore i zamislite da su lampice zapravo sjajne zvijezde. Svaka zvijezda je želja koja će se jednoga dana i ostvariti. Zamislite svoju želju ovog adventa i u društvu patuljaka zabilježite taj osjećaj na Mjestu za dvoje.

Skratite si vrijeme dok čekate tramvaj i vratite se u djetinjstvo u Vremeplovu
Od Perivoja kralja Tomislava plesnim koracima adventeri stižu do disko stanice. Okupljanja su otkazana, zabave će pričekati. Zato, zabavljajte se dok šećete i fotografirajte se na ukrašenim lokacijama! Sve ove lokacije svoju čar dobivaju tek kad čuju vaš smijeh kad vratite sjećanja na djetinjstvo i osjetite iskrenu radost.

Snježna školjka i sanjam jedan bijeli Božić
Kao dio pravog malog snježnog kraljevstva osječka poznata Školjka zasjala je novim sjajem, pružajući svima malo utočište u svojoj bjelini i sjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41