ULAŠTITE KLIZALJKE

Adventska čarolija u centru Velike Gorice: otkrijte jedinstveno Božićno selo

Adventski sajam s lokalnim suvenirima, kulturni program i koncerti, ugostiteljska ponuda, spektakularni winter pub...

Advent u Velikoj Gorici

 Josip Škof/TZVG

Nekoliko dana nas dijeli od najljepšeg mjeseca u godini – prosinca, mjeseca koji nas uvodi u božićno blagdansko raspoloženje, dolazak zime i prvih pahulja snijega, ali i u brojna društvena događanja. U centru Velike Gorice u zraku se već osjeća miris medenjaka, fritula, kobasica i kuhanog vina. Užurbano se postavljaju kućice, gradi se dječje Božićno selo, slaže se prigodna rasvjeta, uređuje se Park Plemenite općine turopoljske kako bi sve zablistalo za koji dan.

image

Advent u Velikoj Gorici

Josip Škof/TZVG

Turistička zajednica grada Velike Gorice, uz potporu Grada Velika Gorica, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Udruženja obrtnika Velike Gorice, te gradskog komunalnog poduzeća i Pučkog otvorenog učilišta, ovog prosinca pobrinut će se da ne nedostaje dobre zabave, blagdanskog ugođaja, fine hrane ali i istinske blagdanske čarolije.

Program Adventa počinje 26. studenog paljenjem prve adventske svijeće na Trgu Stjepana Radića gdje će se uz prigodni program i nastup zborova velikogoričkih župa svake subote u adventu u 18 sati simbolički paliti svijeće na adventskom vijencu.

Ulaštite klizaljke i dođite 3.12. kada će uz prigodni program i veliki koncert Sanje, Marinka i Zeca, koji će izvesti najveće hitove Novih fosila, službeno biti otvoreno i klizalište u parku kod Muzeja Turopolja.

image

Advent u Velikoj Gorici

Josip Škof/TZVG

U središnjem gradskom parku od 3.12. pa sve do kraja mjeseca prosinca moći ćete uživati u klizanju i nikad bogatijoj gastronomskoj ponudi (domaći turopoljski štrukli s makom kao turopoljska verzija poznatih germknedli, specijaliteti s topljenim raclette sirom, bavarske kobasice, peciva sa zeljem i buncekom, fritule, kuhano vino i gin, tople rakije te još mnogo toga). Na bogatom adventskom sajmu moći ćete pronaći svakakve sitnice za sebe i svoje najmilije, a najveselije će zasigurno biti u Božićnom selu gdje će i ove godine svakog dana od 4. do 31.12. vrijedni vilenjaci i tete pričalice pripremiti raznovrstan program za mališane. Park Plemenite općine turopoljske tako će postati pravi Vilenjački poligon, gdje će mališani moći sudjelovati u raznim igraonicama, radionicama, pogledati raznolike lutkarske i mađioničarske predstave. Djeda Božićnjaka nemojte čekati doma, potražite ga u Božićnom selu, a pisma u kojima će se sakriti najljepše blagdanske želje pisat će se u nekoliko termina uz pričanje čarobnih priča. Izrađivanje božićnih ukrasa, oslikavanje lica, izrada blagdanskih čestitki dio su programa u kojima podjednako mogu uživati mali, ali i veliki te pokazati svoju kreativnost, a možda i izraditi poklon koji će svojim najmilijima ostaviti ispod jelke. Program u Božićnom selu održavat će se svakog radnog dana od 16 do 21 sat, a vikendom od 10 do 21 sat.

image

Advent u Velikoj Gorici

Josip Škof/TZVG

Grad Velika Gorica, TZ grada Velike Gorice i Velikogoričko-odranski dekanat 27. prosinca organiziraju zajedničko slavlje Božića kroz veliki tradicionalni koncert “Božić u Gorici” koji će se ove godine održati u Crkvi svetog Petra i Pavla. Uživajte u nastupima brojnih kulturno-umjetničkih društva, zborova i solista koji će uz pratnju tamburaškog orkestra izvesti tradicionalne napjeve kao i najpoznatije božićne pjesme.

Kao šećer na kraju, Novu godinu u Velikoj Gorici možete dočekati čak dva puta, prvo u 17 sati na Dječjem dočeku Nove godine uz bogat prigodni program za sve klince i klinceze, a od 22 sata na pozornici kod Muzeja Turopolja dočekajte ponoć uz dobru zabavu, veliki novogodišnji vatromet i kuhano vino.

Sve detaljnije informacije i program događanja na Adventu u Gorici možete pronaći na web stranici www.tzvg.hr ili Facebook stranici Advent u Gorici.

Zato se prepustite zimskom ugođaju koji nam donosi prosinac i dođite na neka od brojnih događanja koji su organizatori pripremili za vas. Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih oblizeka… Dovoljno je samo da se prepustite uživanju i božićnoj čaroliji Adventa u Gorici.

Sveta Lucija - Navještaj božićnog svjetla

Za svetu Luciju u narodu Turopolja vezano je nekoliko običaja. Tako bi nekada jedna od djevojaka, ogrnuta u bijelu plahtu, s lampašom i košaricom punom svijeća obilazila domove starih zadruga. U kućama bi bio mrak, a ona bi u svakoj kući zapalila novu svijeću dok bi je ostale žene darivale orasima i lješnjacima. Također, sijala se pšenica, a po visini pšenice proricalo se kakva će te godine biti pšenica na polju. Govorilo se "Kakva pšenica u tanjuru, takva u polju".

Proslava Dana Grada Velike Gorice
uz veliki koncert Petra Graše i vatromet

Sveta Lucija, čiji blagdan obilježavamo 13. prosinca, zaštitnica je Grada Velike Gorice. Već u danima uoči samog Dana Grada orginiziraju se brojna događanja, tako u nedjelju 11. prosinca brojni Velikogoričani tradicionalno će se okupiti u velikoj Povorci svjetlosti koja će predvođena Betlehemskim svjetlom krenuti od Trga Stjepana Radića do Muzeja Turopolja. Posebno svečano bit će 13.12. kada grad brojim događanjima slavi svoj dan, a vrhunac cijelodnevnog slavlja bit će na Trgu Stjepana Radića kada sve Velikogoričane i njihove goste očekuje spektakularan koncert Petra Graše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:15