"Gusto" na nebu

Budi se aviopromet: više od 180 međunarodnih linija spajat će Hrvatsku i zračne luke u svijetu

Najveća je vijest dolazak Ryanaira u Zagreb i direktna linija za New York iz Dubrovnika, no i drugi prijevoznici pojačavaju veze
 Inside Creative House/Getty Images/istockphoto

Delta Air Lines ovog ljeta pokreće svoju prvu direktnu liniju između Dubrovnika i New Yorka-JFK - letjeti će četiri puta tjedno počevši od 03. srpnja. Novu liniju za Dubrovnik obavljat će zrakoplovom Boeing 767-300ER kapaciteta 226 sjedala, i to u suradnji s njezinim europskim partnerima Air Franceom, KLM-om i Virgin Atlanticom, navedeno je u priopćenju Delte.

Ta vijest, kao i sve ostale najave i planovi, ukazuju da bi na nebu iznad Hrvatske ponovno trebalo “postati gusto”. Naime, prema analizi Hrvatske turističke zajednice, u ovoj sezoni najavljeno je prometovanje više od 180 linija, najveći broj njih iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske, prenosi portal hrturizam.

Ryanair je, primjerice, najavio letove iz Liverpoola, Edinburgha i Newcastlea za Zadar, British Airways iz Londona za Split, Dubrovnik i Pulu, a easyJet iz Londona do Pule, Zadra, Splita, Dubrovnika. S Hrvatskom planiraju povezati i Glasgow, Bristol, Belfast i Manchester. Jet2.com je najavio letove iz Manchestera za Pulu, Split i Dubrovnik, ali i Leedsa, Birminghama i Newcastlea.

Lufthansa najavljuje liniju Frankfurt-Rijeka te Zagreb-München, a Ryanair povezivanje Zadra s Berlinom, Kölnom, Karlsruheom i Memmingenom, kao i linije iz Zagreba do Dortmunda, Frankfurta, Karlsruhea i Memmingena. Hrvatske i njemačke destinacije povezivat će i aviokompanija Eurowings, koja će imati 10 redovitih linija prema četiri hrvatske zračne luke. Funkcionirat će i letovi Condora.

Što se tiče Francuske, vozit će aviokompanije Air France, Transavia, Ryanair i Volote, a prema Poljskoj LOT, Wizz Air, Smartwings, Ryanair i Buzz. Od ostalih zemalja spominju se i Austrija, Ukrajina, Izrael, Katar i mnoge druge.

Širenje mreže letova najavila je i sama Croatia Airlines, i to već za ovaj mjesec. Oni planiraju redovite međunarodne letove iz Zagreba u 13 europskih odredišta. Intenziviranje prometa planirano je i prema jadranskim zračnim lukama.

Prema pisanju portala Croatian Aviation, u Hrvatsku je, i to u Pulu, ovih dana sletio i prvi zrakoplov Nordwinda, ruske niskotarifne aviokompanije. Ta linija prometovat će jednom tjedno, a najavljene su i linije prema Zagrebu i Dubrovniku.
Među ostalim, isti portal objavljuje kako će južnokorejski niskotarifni avioprijevoznik, T’way Air, početi letjeti prema Hrvatskoj 2022. godine, prema najavama, na ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52